Angel-vízesés – a világ legmagasabb vízesése

Az Angel-vízesés a világ legmagasabb vízesése, Venezuela keleti részén, Bolivar állam Gran Sabana régiójában található, a Canaima Nemzeti Parkban. A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. Az Angel-vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert zuhan a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe. Bár a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte a vízesést, azonban mivel nem publikálta azt, így csak 1933-ban lett ismert, amikor is az első világháborút megjárt amerikai pilóta, James Angel (James Crawford Angel Marshall) 1933. november 16-án újra felfedezte.

Angel-vízesés

Angel-vízesés

James Angel kétfedeles repülőgépével egy folyót keresett Venezuelában, amelynek állítólagos gazdag aranytartalmára még évekkel azelőtt hívta fel a figyelmét egy idős geológus kutató. Venezuela hatalmas fennsíkját a Guyanai-fennsíkot fésülte át, amikor megpillantott egy kisebb folyót, amely a térkép által jelöletlen volt. Angel a folyóiránnyal szemben repülve megpróbálta felkutatni a folyó forrásvidékét. Így jutott el az Auyan Tepuí azaz Ördög-hegyhez. Az ismeretlen folyó ennek a hegynek az oldalában, egy mély szurdokban haladt. A szurdok kijáratánál pillantotta meg a hatalmas két részből álló vízesést. Visszatérve Venezuela fővárosába, Caracasba a pilóta beszámolt a felfedezéséről két kutatónak, Felix Cardonának és Gustavo Henynek. Két évvel később expedíciót szerveztek a vízeséshez.

Angel-vízesés

A kutatás 1937. október 9-én indult útjára. Angel és felesége, Marie, valamint Heny felszálltak, hogy a fennsíkon leszállóhelyet keressenek. Végül egy olyan helyen szálltak le, amely mocsarasnak bizonyult, s bár baj nélkül landoltak, reményük sem volt arra, hogy újból fölszállhassanak. Kegyetlen terep fogadta őket; a sűrű erdő alatt az évezredek folyamán a fennsíkban vájt vízmosások és hasadékok tátongtak. Nemhogy a zuhatag peremét nem lehetett megközelíteni, de a három elszánt utazó még azt sem tudta, hogyan fog kimászni a csávából. Végül csodával határos módon sikerült megmenekülniük: rongyokban, éhségtől elgyötörten érkeztek vissza az alaptáborba két héttel később, amikor már mindenki lemondott róla, hogy épségben megkerülnek.

Angel-vízesés

Angel-vízesés

Angel-vízesés

Angel állítását, hogy felfedezte a világ legmagasabb vízesését, csak 1949-ben igazolták. Ugyanis a pilóta térképén bejelölt helyre csak 12 év után jutott el szárazföldi úton expedíció. Megmérték a vízesés magasságát és 978 méternek találták. Ez csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara-vízesés. James Angel továbbra is vonzották az ismeretlen tájak, halálát is akkor lelte, 1956-ban amikor lezuhant gépével a trópusi hegyek feltérképezése közben , de nevét a róla elnevezett vízesés mindörökre megőrzi. Hamvait is ott, a nevét viselő vízesés fölött szórták szét.

Angel-vízesés

Angel-vízesés

Angel-vízesés

Angel-vízesés


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!