Állatvédők gondoskodnak a védtelenné vált, kopasz süniről

Nelsont, a kopasz sünit egy angliai állatvédő szervezet, a Foxy Lodge Wildlife Rescue vette gondozásába, miután a tüskéit elvesztő állat rendkívül sebezhetővé vált ahhoz, hogy a vadonban éljen, ahol hamar ragadozók prédájává válhatna. Ráadásul a sünök tüskés bundája nem csupán védelmi vonalként szolgál, hanem a “fűtéshez” is hozzájárul, ugyanis a sünbunda melegebben tartja télen gazdáját.

Kopasz süni

A szervezet munkatársai közel egy éve próbálják elérni, hogy a sün tüskéi visszanőjenek, ami ha sikerül is, nagyon sok időbe fog telni. Nelson többféle kezelést is kap, melyek közül a mindennapos masszírozás a kedvence. A szervezet munkatársai remélik, sikerrel járnak majd, de elképzelhetőnek tartják, hogy a kopasz sünit nem tudják szabadon engedni és a menhelyen kell maradni, ahol nagy odafigyeléssel gondoskodnak róla amíg csak szükséges, akár élete végéig is.

Kopasz süni

Tonia Garner, a szervezet munkatársa elmondta, hogy Nelson valószínűleg stressz okozta alopéciában szenved, de kopaszságának okát nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, és hozzátette, hogy a süninek más problémája nincsen, jó egészségnek örvend.

Kopasz süni

Kopasz süni

Nelson egyébként egy európai sün, melynek normál esetben a kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskéi vannak. A hátán 5000-7000, 2-3 centiméter hosszúságú tüske található. A süntüske üreges és ruganyos. A bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A tüske vége puha gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét. A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni. Az európai sün általában 5–6 évig él.

Kopasz süni

Kopasz süni


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!