Állatok, akik megváltoztatták a történelmet

Azt már régóta tudjuk, hogy történelmünket elsősorban mi, emberek alakítjuk. Arra azonban ritkán gondolunk, hogy a minket körülvevő állatoknak is jutott – nem is olyan kicsi – szerep az élet jelen formára történő alakításában.

2

A Viasat Nature legújabb, meglepő tényeket felsorakoztató műsora, az ‘Állatok, akik megváltoztatták a történelmet’ korszakokat átívelően számtalan olyan faj szerepét mutatja be, mely így vagy úgy, de hatással voltak ránk is, és múltunk, sőt jelenünk formálásában. Az állatok nem csak a táplálkozásunk változásában játszottak nagy szerepet, de a kereskedelemben, vallásainkban, háborúink kimenetelében, sőt még az orvostudomány fejlődésében is hihetetlen mértékű hatással voltak.

3

Az olyan állatok, mint a papagájok és kutyák képesek voltak az idők során elűzni a magányunkat, vagy ihletet adni az emberiség legnagyobb találmányainak megalkotásaikor. Például a mai napig is használt radar és szonár rendszereket a hadseregek a denevérek helymeghatározási módszerét tanulmányozva fejlesztették ki. Az álcázás ötletét és technikáját pedig nem más, mint a kaméleon ihlette számunkra.

1

Csak kevesen tudják, hogy a kecskék fedezték fel a legközkedveltebb és gazdaságilag is a legfontosabb italunkat, a kávét, a galambok pedig a háborúkban csapatokat segítettek a győzelemhez, mikor titkos üzeneteket küldtek velük egymásnak az emberek.

Ez azonban csak pár példa arra, milyen sok helyen fonódott össze az állatok sorsa az emberekével. Mikor a történelemről beszélünk, ezekről az állatokról gyakran megfeledkezünk – de vajon hol lennénk most nélkülük? Történelemformáló szerepüket most megnézhetjük a Viasat Nature másorán.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!