Acélkábelek szétrágásával szökhetett meg a New Orleans-i állatkert jaguárja

A New Orleans-i állatkert jaguárháza tetejét alkotó acélkábelek szétrágásával szökhetett meg az a ragadozó, amelyik halálra mart kilenc állatot. Három róka, öt alpaka és egy emu pusztult el a szombati jaguártámadásban – közölte egy sajtótájékoztatón az Audubon állatkert igazgatója. Kyle Burks újságíróknak elmondta, hogy a Valerio nevű hároméves hím a tetőn keletkezett résen át mászott ki a jaguárházból. A rést 20-25 centiméteresre becsülik.

Forrás: Audubon Zoo 

A jaguárház tetejét alkotó, acélkábelekből készített erős háló megfelel az amerikai állatkerti szövetség előírásainak, most azonban ennél erősebb anyag után néznek. “Nem tudjuk, milyen lesz a végleges tető, a ház azonban addig is zárva marad” – mondta az igazgatója.

Forrás: Audubon Zoo 

Embert nem sebesített meg a ragadozó, amelyik szombat reggel, az állatkert nyitása előtt szökött ki a lakóteréből. Azt nem tudják, mennyi ideig kóborolt szabadon az állatkertben a jaguár, mielőtt észrevették volna, hogy nincs a helyén. Ha látogatási időn belül szabadult volna ki a házából, a gondozók biztonságos épületekbe vezették volna a látogatókat.

Burks arról is beszélt, hogy az állatkertet külső kerítés is övezi, ez is megfelel a szabályoknak, de “elképzelhető”, hogy a nagymacska ezt a kerítést is áttörte volna. Az amerikai szövetségi mezőgazdasági minisztérium a baleset óta megvizsgálta az állatkertet, az engedélyt kiadó szakszövetséget pedig értesítették.

Forrás: Audubon Zoo 

A szökést 7 óra 20-kor fedezték fel, amikor az etetést végző gondozó bajban lévő állatok kiáltásaira lett figyelmes. A férfi a jaguárt a rókák karámjában pillantotta meg. Egy társával biztonságos épületbe menekültek, és rádión értesítették a vezetőket. Valerióra nyugtatólövedékeket lőttek ki, az elsőt nagyjából 20 perccel a szökés felfedezése után. A ragadozó elaludt, majd 8 óra 15-kor biztonságosan elszállították. A jaguárt megvizsgálták, nincs baja. Nem altatták el, mivel “normális ragadozó módjára viselkedett”.

Forrás: Audubon Zoo 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!