A világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe Kenyában

Akár négy év börtönbüntetéssel vagy negyvenezer dollárnak (tízmillió forint) megfelelő összegű pénzbírsággal sújthatják ezentúl a műanyagzacskók gyártóit, árusítóit, vagy akár használóit Kenyában, ahol a világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe. A kelet-afrikai állam immár egyike azon több mint negyven országnak – ide tartozik egyebek között Kína, Franciaország, Ruanda és Olaszország -, amelyek betiltották, korlátozzák, vagy különadóval sújtják az egyszer használatos műanyagzacskókat.

Nairobi, Kenya (Forrás: Wikimedia Commons/Mkimemia)

A műanyagzacskók nagy része az óceánba kerül, ahol megfojtja a teknősöket és a tengeri madarakat, valamint megtölti hulladékkal a delfinek és bálnák gyomrát, mígnem azok éhen halnak. Ha így folytatjuk tovább, akkor 2050-re több műanyagszemét lesz az óceánban, mint hal – mondta Habib El-Habr tengerihulladék-szakértő, aki az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP) működik együtt Kenyában.

A szakember szerint a műanyagzacskók, amelyeknek lebomlási ideje 500 és 1000 év között mozog, az emberi táplálékláncba is bekerülnek a halak és egyéb állatok révén. A nairobi vágóhidakon előfordult, hogy az emberi fogyasztásra szánt tehenek egy részének gyomrából húsz műanyagzacskót távolítottak el.

A hétfőn életbe lépett törvény értelmében a kenyai hatóságok feltartóztathatnak bárkit, akinél műanyagzacskót látnak. Judy Wakhungu környezetügyi miniszter szerint azonban első körben csak a gyártókat és a beszállítókat veszik célba. Tíz év alatt harmadik nekifutásra sikerült elfogadtatni a törvényt Kenyában, és nem mindenki örül a fejleményeknek.

Samuel Matonda, a kenyai gyártók egyesületének szóvivője szerint a törvény életbe lépésével 60 ezer munkahely szűnik meg és 176 gyártó kénytelen bezárni. Kenya a térség az egyik jelentős műanyagzacskó-szállítója. A helyi élelmiszerláncok már elkezdtek vászonszatyrokat kínálni a vásárlóiknak.

Cikkajánló: Egy bálna gyomrában talált műanyaghulladékokat állítottak ki Norvégiában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!