A világ legnagyobb fekete szarvasgombáját találta meg földjén egy ausztrál farmer

A világ legnagyobb fekete szarvasgombáját találta meg földjén egy ausztrál farmer, aki nem tervezi, hogy eladja az értékes példányt. Stuart Dunbar, aki szarvasgomba-termesztéssel foglalkozik a Viktória államban lévő Woori Yallockban lévő birtokán, közölte, hogy az 1,511 kilogramm súlyú fekete szarvasgomba túlszárnyalja a Franciaországban 2012-ben talált eddig legnagyobb példányt, amely 1,227 kilós volt.

szarvasgombaForrás: Yarra Valley Truffles

Bár a páratlan szarvasgomba értéke mintegy 2200 amerikai dollár (603 ezer forint), Dunbar magának akarja megtartani azt. A férfi a melbourne-i 3AW rádióállomásnak elmondta: birtokán éppen azon fáradozott, hogy megvédje a gombákat a szokatlanul meleg időjárástól, amikor szarvasgomba-kereső kutyája rábukkant a rekordméretű gombára.

“Sóban tartósítom, és magamnak megtartom. Íze és aromája, illetve ritkasága miatt értékes ennyire a szarvasgomba. Elegendő 3-5 grammnyit adni az ételhez, hogy az felejthetetlen legyen” – hangoztatta a férfi.

szarvasgomba-2Forrás: Yarra Valley Truffles

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, a legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek. Dunbar a teljesen organikus termesztésnek tulajdonítja rekordméretű gombáját. “Sok nagyméretű gombám van idén, gyanítom, hogy azért, mert az organikus termesztésre összpontosítok, semmiféle műtrágyát, növényvédőt nem használok” – hangsúlyozta.

MTI, Yarra Valley Truffles


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!