A világ legnagyobb fedett víziparkját építenék fel a Balatonnál

Balatonalmádi és Balatonfűzfő között egy 110 hektáros, speciális fóliaszerkezettel fedett vizes szórakoztató centrumot építenének fel – írja a Balatontipp. A beruházás költségeit 2,5 milliárd euróra teszik. Az Aqua Regnum Hungary névre keresztelt építmény durván 1,7 kilométer hosszú, 500-900 méter széles és változó magasságú lenne, a világ legnagyobb fedett víziparkjaként működne az év 12 hónapjában.

Balatoni gigaberuházás

vizipark

Egy hasonló szerkezet már másfél évtizede működik az angliai Cornwallban. Éden projekt néven egy elhagyott kőfejtőt fedtek le és alakítottak át hatalmas zárt növénykertté, ahol a világ különböző részeinek növénytársulásaiból hoztak létre egy arborétumot. A projektgazda, Gulyás Péter a cornwalli Éden alapján álmodta meg az Aqua Regnum Hungary-t, bár ő egy negyvenszer akkora építményben gondolkodik. Az Indexnek azt mondta, hogy már jelentkezett nála egy komoly befektető, de a megvalósításban kulcsszerepet kapna az állami részvétel. “A beruházó konzorciumnak célszerűen a magyar állam lenne 30 százalékban a tulajdonosa, amelyet a beruházás helyszínéhez visszavásárolt ingatlanok, valamint a megvásárolt és kidolgozott projekt mint apport képviselne. További 70 százalék tulajdoni hányad a befektetőké.”

Balatoni gigaberuházás
A cornwalli Édenkert (Fotó: Edenproject.com)

Balatoni gigaberuházás
Fotó: Edenproject.com

A hatalmas komplexumot állítólag 3 évbe telne felépíteni, és játék, sport valamint más szórakoztató aktivitások mellett pihentető és gyógyászati célú elemeket is beépítenének. A kitalálója által teraberuházásnak nevezett élményparkban helyet kapna például egy olyan gyógyhatású meleg vizes medencecsoport, amiben a Kárpát-medence valamennyi ismert gyógyvizét ki lehetne próbálni. Hidromasszázs-medencék, tanuló és gyakorló úszást oktató helyek, vízisí- és korcsolyapályák, ellenáramlású szörfpálya, a Balatonnal közvetlen kapcsolatban lévő barlangfürdő, sziklatrambulin, vízesés, különleges eszközökkel szerelt vízi tornamedencék, kajak-kenu és evezős tréningpálya, homokos fövenyű strand, pálmaligetek, szaunák, jeges fürdő, vízi vidámpark, kalandpark, vízi cirkusz és színház, és még édesvízi akvárium is helyet kapna a létesítményben.A létesítményt becslések szerint 1200 ember működtetné és sok ezer szállásadónak, több nagy szálláshelynek biztosítana forgalmat, bevételi lehetőséget.

Balatoni gigaberuházás
Fotó: Edenproject.com

De ha mindez még nem lenne elég, ugyancsak 2,5 milliárd eurós fejlesztéssel a Fűzfői-öböl medrének egy részén egy plusz 30 méteres kimélyítésével víz alatti luxusszállót építenének. A vendégeket és a hotel működtetéséhez szükséges anyagokat a barlangfürdő járatán át közlekedő mini tengeralattjárókkal szállítanák. Ezek egyúttal sétahajózásra is szolgálnának a szárazföldi érdeklődőknek. Balatonalmádi polgármestere nem zárkózik el a gigaberuházástól, ugyanakkor azt is elmondta, csodálkozna, ha ebben a formában megvalósulnának a tervek, mivel bizonyos részletek nem felelnek meg semmiféle előírásnak.

Balatoni gigaberuházás
Fotó: Edenproject.com

Forrás: balatontipp.hu, balatonalmadi.hu 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!