A világ 8 legnagyobb piramisa

A modern és az ősi piramisok különböző méretűek és formájúak. Hogy eldönthessük, melyik a legnagyobb piramis, összehasonlíthatjuk például a magasságukat. Ugyanakkor sok nagy piramisnak hatalmas alapja van, de mégsem túl magasak. Ezért talán célszerűbb a térfogat alapján válogatni.

La Danta, El Mirador (0,9 millió m³)

El Mirador a legfontosabb maja város volt, mely az i.e. 6. században virágzott, legnagyobb népessége valószínűleg több mint 8000 fő volt az i.e. 3. és az i.sz. 1. század között. Néhány évszázados kihagyás után további építkezések történtek, míg a város a 9. században teljesen elnéptelenedett. A romokat 1926-ban tárták fel, de nem kaptak túl nagy figyelmet, mivel mindentől távol, Guatemala északi részén, a dzsungel mélyén hevertek. Ma a terület nagy részét trópusi dzsungel takarja, El Mirador két legnagyobb építménye, az El Tigre komplexum és a La Danta komplexum két hatalmas hegy benyomását kelti.

A La Danta komplexumban több emelvény található. A legalacsonyabb 310×590 m, 7 m magas és egy épületcsoport támasztja meg. A következő platform 190×240 m és szintén 7 m magas. Felette található egy másik emelvény, mely kb. 21 m magas és tetején három piramis áll, a legmagasabb 21 m magas. A 70 m-es Danta Komplexum magasabb, mint az El Tigre, de a La Danta magában foglal egy természetes dombot is.

La Danta, El Mirador

Néhány forrás szerint La Danta komplexum teljes térfogata 2.800.000 m3, mellyel ez lenne a világ legnagyobb építménye. A kérdés azonban az, hogy mennyire lehet pontos ez a számítás és hogy az egész komplexumot egyetlen piramisnak tekinthetjük-e. Egyesek szerint az első emelvény egy részét nem szabad beleszámolni, mivel az több épületet is megtámaszt.

Nap Piramis (1,2 millió m³)

A Nap Piramis a legnagyobb épület Teotihuacánban és az egyik legnagyobb piramis Mezoamerikában. Nevét az aztékoktól kapta, akik Teotihuacán városát több évszázaddal annak elnéptelenedése után keresték fel. A piramist két fázisban építették. Az első szakaszban, kb. 100 táján a piramis megközelítőleg elnyerte mai méretét. A második szakaszban kapta meg teljes, 225 m-es átmérőjét és 75 m- es magasságát.

Nap Piramis

Luxor Hotel (1,228 millió m³)

A Luxor Piramis Las Vegasban az 1990-es években a városon végigsöprő építkezési láz alatt épült, amikor sorra húzták fel a megaépületeket. 1993-ban, 18 hónapos munkálatok után nyitották meg a Luxort, 2526 vendégszobával, hatalmas kaszinó térrel, egy előadóteremmel, éttermekkel és 2. emeletén szórakozóhelyekkel. Alapjának hosszúsága 183 m, magassága 110 m, tehát lényegesen kisebb, mint híres elődje, a gízai Nagy Piramis.

Luxor Hotel

Bent Piramis (1,237 millió m³)

A Bent Piramis Dahshurban a második legnagyobb piramis, melyet Sneferu fáraó építtetett. Az egyiptomi piramis 55 fokos szögben emelkedik ki a sivatagból és aztán hirtelen átvált 43 fokos szögre. A legelfogadottabb elmélet szerint azért változtatták meg a meredekség fokát, mert az eredeti súlyhoz még hozzáadódott a felső, belső kamrák és széles folyosók súlya, ezért volt szükség kisebb dőlésszöget kialakítani. A piramis alapja 186,6 m, magassága 101,1 m.

Bent Piramis

Vörös Piramis (1,69 millió m³)

Sneferu fáraó építtette a Vörös Piramis, mely a világon az első sikeres kísérlet volt egy igazi piramis építésére. A piramis mérete 220×220 m és 104 m magas. Ez volt Egyiptom legnagyobb piramisa a gízai piramisok megépítéséig. Ami ma is különlegessé teszi a Vörös Piramist, az a kígyózó sorok hiánya, melyeket a gízai fennsíkon találunk.

Vörös Piramis

Cholula Nagy Piramisa (1,8 millió m³)

Cholula Nagy Piramisa Mexikóban egy hegynek tűnik, tetején egy katolikus templommal. Ez az Iglesia de Nuestra Senora de los Remedios, melyet a spanyolok építettek 1594-ben a pre-hispán templom helyén. A Guiness Rekordok Könyve szerint ez a templom volt a világ legnagyobb piramisa, teljes térfogata 4,45 millió m³ volt. Alapjainak mérete 450×450 m, magassága 66 m.

Cholula Nagy Piramisa

A részletes vizsgálatok ugyanakkor más térfogatot mutatnak. A komplexumban számos egyéb építmény áll egymás tetején, melyeket az i.e. 3. századtól az i.sz. 9. századig építettek. A képen látható, hogy a piramis egy nagy emelvényen áll. Magának a piramisnak az alapja 295×270 m, így térfogata jóval kisebb, bár a Cholulu Piramis még mindig a valaha épült harmadik legnagyobb piramis.

Cholula Nagy Piramisa

Khafre Piramis (2,21 millió m³)

A Khafre Piramis, melyet Khafre (Hafré) apja, Khufu építtetett, a második legnagyobb piramis Gízában a Nagy Piramisok után. Bár valamivel nagyobbnak tűnhet, mivel magasabban fekvő részre építették. A piramis alapjának hossza 215, m és eredeti magassága 143,5 m, de ma már 12 m-rel kisebb. A legfontosabb jellemzője Hafré piramisának, hogy legfelső rétegét sima kövek borítják, melyek a gízai piramis egyetlen megmaradt burkolókövei.

Khafre Piramis

Khufu Nagy Piramisa (2,58 millió m³)

Khufu (Kheopsz) Nagy Piramisa a legrégebbi és egyetlen fennmaradt tagja az ókori világ hét csodájának. Több mint 2 millió kőtéglából épült 20 év alatt, i.e. 2560 táján. A piramis 230 m hosszú, magassága lenyűgöző, 139 m (eredetileg 146,5 m volt). Miután áttekintettük a legnagyobb piramisokat, kijelenthetjük, hogy Khufu Nagy Piramisa a legnagyobb, ami valaha épült.

Khufu Nagy Piramisa


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!