A világ 8 legnagyobb állatkertje

Mit is jelent az, hogy a világ legnagyobb állatkertje? A válasz attól függ, hogy milyen tényezőket veszünk figyelembe és mi alapján határozzuk meg a nagyságot. Nézhetjük az állatfajok számát vagy az állatkert teljes területének nagyságát. Ha ez utóbbi alapján választunk, a Red McCombs Wildlife Texas-ban 4856 hektárral valószínűleg a legnagyobb állatkert a világon. Ám csupán 20 különböző állatfaj található itt és sokkal inkább nevezhető állatvédelmi parknak, mint állatkertnek. Viszont az sem elegendő, ha csupán az állatfajok számát vesszük alapul.Az alábbi listában ennek a két szempontnak a figyelembevételével soroljuk fel a világ legnagyobb állatkertjeit.

Columbus Állatkert és Akvárium

A Columbus Állatkert és Akvárium egy nonprofit állatkert Columbus-tól északra, Ohio-ban. A Columbus Állatkert 5000 állat otthona, melyek 700 fajba tartoznak és a világ összes földrajzi régiójából származnak. 2004-ben 10 évig tartó munkálatokban kezdtek az állatkert 37 hektáros területének bővítésével. A 48 hektárra történő bővítés során afrikai szavanna és sarkvidéki környezet kialakítását is tervezik.

Columbus Állatkert és Akvárium

Columbus Állatkert és Akvárium

Columbus Állatkert és Akvárium

Moszkvai Állatkert

A Moszkvai Állatkert, mely 1864 óta várja a látogatókat, egyike Európa legrégebbi állatkertjeinek. Ma a Moszkvai Állatkertben több mint 6000 állat él, melyek 927 faj egyedei és 21,5 hektáros terület áll a rendelkezésükre, aminek köszönhetően ez Oroszország legnagyobb állatkertje.

Moszkvai Állatkert

Moszkvai Állatkert

Moszkvai Állatkert

San Diego Állatkert

A San Diego Állatkert egyike a világ leghíresebb állatkertjeinek a több mint 800 fajhoz tartozó 4000 állattal. Parkosított, 40 hektáros területét San Diego városától bérlik. Dél-Kalifornia napos, tengerparti klímája nagyon kedvez az állatoknak, ezért a San Diego Állatkert szinte egésze szabadon álló. A San Diego Állatkert kiemelkedően nagy hangsúlyt fektet az állatfajok megőrzésére és védelmére, számos fogságban tartott fajt igyekeznek szabadon engedni a saját természetes élőhelyükön.

San Diego Állatkert

San Diego Állatkert

San Diego Állatkert

Toronto Állatkert

Toronto mellett 287 hektáron fekszik Kanada legnagyobb állatkertje, a Toronto Állatkert. Az állatkertben jelenleg 491 faj több mint 16.000 egyede található meg. Az állatokat hét földrajzi régió szerint különítik el: Indo-Maláj, Afrika, Amerika, Tundra, Ausztrália, Eurázsia és Kanada.

Toronto Állatkert

Toronto Állatkert

Bronx Állatkert

Az 1889-ben megnyílt Bronx Állatkert New Yorkban az Egyesült Államok legnagyobb városi állatkertje, ahol 107 hektáron alakították ki a természetes élőhelyeket. Az állatkertben 650 faj több mint 4000 egyede él, melyeknek nagy része veszélyeztetett. A Bronx Állatkert kiállításai, mint a Világ Madarai vagy a Világ Rovarjai, rendszertanilag vannak összeállítva, míg az Afrikai Síkság vagy a Vad Ázsia földrajzilag vannak rendszerezve.

Bronx Állatkert

Bronx Állatkert

Bronx Állatkert

Pekingi Állatkert

A kései Qing-dinasztia idején, 1906-ban alapított Pekingi Állatkert büszkélkedhet Kínában az egyik legnagyobb állatállománnyal. Az állatkertben 14.500 állat él, köztük 450 szárazföldi és 500 tengeri fajok közé tartozik. Az állatkert területe 89 hektár. A Pekingi Állatkert leginkább a ritka állatairól ismert, mint az óriáspanda, mely a legnépszerűbb látnivaló.

Pekingi Állatkert

Pekingi Állatkert2

Berlini Állatkert

Az 1844-ben megnyílt Berlini Állatkert (Zoologischer Garten Berlin) a legrégebbi és leghíresebb állatkert Németországban. 34 hektáros területe a Berlini Tiergartenben található. Több mint 1500 faj 17.000 egyede látható az állatkertben, ezzel világviszonylatban is a fajok legszélesebb gyűjteményével büszkélkedhet. Az állatkert híres lakója Bao Bao, az óriáspanda és Knut, a jegesmedve (Knut 2011 márciusában váratlanul elpusztult).

Berlini állatkert

Berlini Állatkert

Berlini Állatkert

Henry Doorly Állatkert

Nebraska elsőszámú belépődíjas nevezetessége a Henry Doorly Állatkert Omahaban, ahol 962 faj mintegy 17.000 egyede él. Területe 53 hektárt tesz ki. Bár a fajok és a terület nagyságát tekintve is léteznek nagyobb állatkertek, ám ha ezt a két szempontot összeadjuk, egy sem ér fel a Henry Doorly Állatkerttel. Ezért nevezzük ezt a világ legnagyobb állatkertjének. Szintén itt található Észak-Amerika legnagyobb macska komplexuma, a világ legnagyobb fedett mocsara, a világ legnagyobb beltéri sivataga, akárcsak a legnagyobb geodéziai állomás.

Henry Doorly Állatkert

Henry Doorly Állatkert


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!