A világ 10 legszebb vasútvonala

Hiába a repülés és a vele járó gyorsaság, nincsen romantikusabb és szebb utazási eszköz a vonatoknál. Az elegancia, az életérzés, a helyek ahol végighaladnak a vonatok, mind-mind már az utazás felejthetetlen részévé válnak. Ezt a véleményt megerősítendő, az AOL Travel internetes hírportál összeállította a világ 10 legszebb vasútvonalát, ezzel is igazolva, hogy nem a cél érdekes, ahová megérkezik az ember, hanem az út, amelyen eljutott odáig.

Északi-sarkkör Expressz

Az 1000 méteres magasságot is elérő útvonal Stockholmot és Kirunát köti össze Norvégiában. Út közben olyan szépségek tárulnak az ember szeme elé, mint a világ leghosszabb fjordja, a Sognefjord, mely 200 km hosszú és 1200 méter mély. Ezen kívül, ha nyáron indulunk útnak, megtapasztalhatjuk, hogy mit is jelent az „éjféli nap földje” elnevezés.

Északi-sarkkör Expressz

Palace on Wheels (Palota Kerekeken), India

Nem kérdés, hogy India átszelésének ez a legelegánsabb módja. A mozdony Delhi városából indul, hogy megtegye az egy héten át tartó utat a királyi birtokhoz Rajasthanba. Az út során a vonat megáll az elefántjairól ismert rózsaszín városban, Jaipurban, egy teve szafari erejéig a sivatagi Jaisalmerben és természetesen Indiai talán legfőbb nevezetességénél, a monumentális Taj Mahalnál is.

Palace on Wheels

A Machu Picchu vonat, Dél-Amerika

Cuzcoból indulva (mely az AOL szerint Dél-Amerika egyik legvarázslatosabb városa) az Urubamba folyó vonalát követve, Peru leghíresebb vasútvonala elvisz az Andok csodálatos hágóihoz, ahol az ember élőben láthatja a letűnt inka civilizáció elveszett városát, a méltán híres Machu Picchut, vagy akár Peru nemzeti állatát, a perui lámát.

A Machu Picchu vonat, Dél-Amerika

Transzszibériai vasútvonal

A világ leghosszabb vasútvonala címmel büszkélkedő útvonal átszeli a fél kontinenst. A 9288 km hosszú sínpár Moszkvából indulva halad át részben Európán, majd Ázsián egészen Vlagyivosztokig. A hosszú út során az utasoknak a tájban való gyönyörködés mellett lehetőségük nyílik jég horgászni a világ leghatalmasabb taván, a Bajkál tavon, emellett lehetőség nyílik még trojkán utazni Suzdalban, vagy elkölteni egy tradicionális mongol ebédet egy jurtában, a sztyeppék szívében. Emellett, ha nem lenne elég tartalmas a túra, Nagy-Britanniában a Golden Eagle Trans-Siberian Express-re felszállva Angliából indulva juthatunk el egészen Vlagyivosztokig, átszelve egész Európát és Ázsiát is.

Transzszibériai vasútvonal

Az Orient Expressz

Hosszú ideig a luxus szinonimájaként emlegették. Fénykorában Párizsból Isztambulba közlekedett, azonban ez mára megváltozott. Manapság Strasbourg és Bécs között jár, így aki a hagyományos, XX. század eleji romantikus útvonalat szeretné végigjárni, annak 4 részre kell bontania a túrát: Párizsból Strasbourgba, Strasbourgból Bécsbe, Bécsből Belgrádba, majd Belgrádból Isztambulba juthat el az a kalandvágyó utazó, aki Nyugat-Európa szívéből Ázsia kapujáig akar elzakatolni.

Orient Expressz

Jungfrau vasút

Az idén 100 éves svájci vasútvonal rendelkezik Európa legmagasabban fekvő vasútállomásával. Akik jegyet vásárolnak a nem mindennapi járatra, azok egészen 3454 méter magasságig juthatnak, ahol Svájc legszebb panorámájában gyönyörködhetnek, és jó időben akár a németországi Feketeerdőig is elláthatnak. Az „Európa teteje” névre is hallgató térség vasútvonalának kiépítése sem volt mindennapi, ugyanis az részben az Eiger hegyen keresztül halad, ennek is köszönhető, hogy megépítése a XIX. század végétől, a XX. század elejéig összesen 16 évig tartott. Felérve, a gleccser belsejében található a Jég Palota, ahol jégből készült szobrokat állítottak ki. A hegyek szerelmeseinek ez a vasút túra kötelező darab.

Jungfrau

A Kék Vonat (Blue Train), Dél-Afrika

A Kék Vonat luxuskörülmények között vezeti végig az utasokat Dél-Afrika szépségein. Útja során érinti a Viktória-vízesést, áthalad Nagy Karoo kísértetiesen kopár táján, hogy végül eljusson Fokváros óceán mosta partjaihoz. Az út során nem lesz sok idő unatkozni, garantáltan mindenki a tájat fogja fürkészni, hogy láthasson néhányat az Afrika szimbólumává vált elefántokból, oroszlánokból és más csodálatos állatokból, melyek előfordulnak a kontinensen.

The Blue Train Africa

A japán „Golyóvonat” (Bullet Train)

Akik az igazi sebességre vágynak, azok számára készült a japán Shinkansens, a „golyóvonat”. A 300 km/h-ás sebességgel is haladó vonatokra bárki felszállhat Japán szerte, a dél-nyugati Kagoshimától egészen az észak-keleti Hachinoche városáig. Sebességét érzékeltetve, Osakából Tokióba (mely 515 km-es távolság) két és fél óra alatt ér el. A közben festői tájakon, hegyeken-völgyeken áthaladó vonaton csak arra kell figyelnie az utasoknak, hogy nehogy pislogjanak.

Bullet Train

A Marrakesh Expressz, Marokkó

Tangierből indulva, az Expressz megáll többek között Asilah bűbájos középkori városában, emellett az ország belseje felé haladva megáll Casablancában, ahol a hatalmas Hassan II Mosque, a világ második legnagyobb vallási emlékműve áll (Mekkában van az első). Ahogy közeledik a vonat Marrakesh felé, úgy válik a táj egy rózsaszínűbbé és kietlenebbé, mígnem eléri az Atlasz-hegység lábát, ahol az utasok elé tárul a pazar város, teljes mivoltában.

Marrakesh Expressz

Réz-kanyon (Copper Canyon), Mexikó

Ez a mérnöki remekmű, mely 90 millió dollárt és 90 évet vett igénybe, hogy befejezzék, keresztülvág az észak-mexikói, guava gyümölcsökkel megtűzdelt sivatagokon és kanyonokon, összekötve a Csendes-óceán partját és Chihuahua városát. A 86 alagúttal és 39 híddal kiegészített vasútvonal két klimatikus zónát szel keresztül: egy szubtropikus erdős területet és egy hűvösebb klímájú, alpesi területekre hasonlító, tölgyekkel és fenyvesekkel tarkított tájat.

Copper Canyon

Fotók: Alamy, PA Szöveg:azutazo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!