A világ 10 legszebb nemzeti parkja

A természeti értékek megvédésében óriási szerepet vállalnak Földünk nemzeti parkjai. Az efféle védett területek mentesek a mezőgazdasági és ipari hasznosítástól, így természetes állapotukban maradnak fenn az utókornak. A világ több ezer nemzeti parkja mindegyikének megvan a maga szépsége, vannak azonban egyedülállóan szépek is.

Akan Nemzeti Park, Japán

A túlnépesedett Japán nagy részén egymást érik a milliós metropoliszok. A szigetország régóta küzd a túlnépesedéssel, ennek ellenére hű marad természeti értékeihez, és óriási védett területeket tart fent. Az Akan Nemzeti Park Hokkaido szigetén, 8666 négyzetkilométeren terül el. 1934-ben alapították, névadójának pedig a sziget egyik aktív tűzhányóját választották. A park erdőket, lápokat és tavakat őriz. Utóbbiak egyike azAshu, amelyet a világ legtisztább vizű tavaként emlegetnek.

Akan Nemzeti Park, Japán

Akan Nemzeti Park, Japán

Yellowstone Nemzeti Park, USA

Yellowstone-t legtöbben világhírű gejzíreiről és Maci Laciról, egy itt élő rajzfilmkarakterről ismerik. Az Egyesült Államok legnagyobb, egyben a világ legelső nemzeti parkja ennél azonban messze több érdekességet rejt. A hegyvidékekkel, erdőkkel tarkított park 8980 négyzetkilométeres területén aktív az élővilág: bölénycsordák, jávorszarvasok, farkasok és grizzly medvék lakják.

Yellowstone Nemzeti Park

Yellowstone Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park, Kanada

Kanada első nemzeti parkja az 1885-ben alapított Bnaff. Kezdetben csak az itt található meleg ásványvízforrások védelme volt az őrizet célja, majd az évek alatt a park mérete fokozatosan nőtt, és elérte mai 6641 négyzetkilométeres területét. Leginkább a Sziklás-hegység óriási, csupasz hegyei jellemzik, de tiszta vizű tavairól és örökzöldjeiről is ismert.

Banff Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park

Banff Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok Utah államában találni a Zion nemzeti parkot, amely egy, a Virgin-folyó által kivájt kanyon. A dús növényzettel és vízfolyásokkal tarkított park vonzza a túrázókat, akik a gyönyörű sziklák között kirándulhatnak, és felkereshetik a KolobArch nevű sziklaívet, amely a világ egyik legnagyobb ilyen képződménye.

Zion Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park

Zion Nemzeti Park

Amazónia, Brazília

Az elmúlt évtizedek mértéktelen erdőirtása óriási területeket mart ki a világ tüdejeként is becézett Amazóniából, amely bolygónk legbővizűbb folyamát, az Amazonast övezi. Az élettől hemzsegő, óriási esőerdővel borított Amazónia területén található egy azonos nevű nemzeti park. A valamivel több mint tízezer négyzetkilométeren elterülő park a gazdag növény- és élővilág megőrzését szolgálja.

Amazónia

Amazónia

Amazónia

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

Afrika egyedi élővilága a gyarmatosításig nem volt veszélyben, a tizenkilencedik században érkezett nagyszámú telepesek vadászatai azonban komoly károkat okoztak a vadállománynak.Ez szükségessé tette egy természetvédelmi terület létrehozását, és ez vezetett el a Serengeti nemzeti park létrejöttéhez. 14 ezer 763 négyzetkilométeres területével jelenleg ez a világ legnagyobb egybefüggő nemzeti parkja. Gyönyörű szavannai táján növényevő csordáknak és ragadozóknak nyújt menedéket az orrvadászok és a környezeti szennyezések elöl.

Serengeti Nemzeti Park

Serengeti Nemzeti Park

Rondane Nemzeti Park, Norvégia

Mint a világ egyik legzöldebb állama, Norvégia nagy figyelmet fordít természeti értékei megóvására. A skandináv ország első nemzeti parkja a Rondane volt, amely 572 négyzetkilométeren, hegyvidékes, kanyonokkal tűzdelt területen terül el. Sajátos értékei a gleccserképződmények és a morénatavak, emellett nagy szerepe van az itteni gazdag élővilág megóvásában is.

Rondane Nemzeti Park

Rondane Nemzeti Park

Vanoise Nemzeti Park, Franciaország

Franciaország 1963-ban alapította meg első nemzeti parkját, a Vanoise-t. Az ország nyugati részén, az olasz határ mellett elterülő 582 négyzetkilométeres park az Alpok természeti értékeit őrzi.Háromezer méteres hegycsúcsai közt gleccserek, morénatavak és tengerszemek bújnak, gyönyörű környezetet teremtve ezzel a túrázásra.

Vanoise Nemzeti Park

Vanoise Nemzeti Park

Szamária-szurdok, Görögország

Görögország jelentős része kopár, van azonban Kréta szigetén egy gyönyörű nemzeti parkja, a Szamária-szurdok, amely egy fenyőkkel és ciprusokkal szegélyezett völgy. A turisták által kedvelt szurdok Európa leghosszabbja. Az Omelosz-fennsíkról indulva el lehet jutni rajta egészen a tengerpartig. Az út több száz méter magas sziklafalak között vezet, és egyes részén mindössze három méter szélesre szűkül.

Szamária-szurdok

Szamária-szurdok

Mount Mayon Nemzeti Park, Fülöp-szigetek

Az ázsiai szigetország ezen nemzeti parkja mindössze 55 négyzetkilométeres területet foglal el. Lényegében aMayon-vulkán közvetlen környezetét teszi ki, ahol ősi kultúrák nyomait őrző romokat találni. A közel két és félezer méter magas vulkán látványa lélegzetállító. Erejét meglehetősen sűrűn megmutatja, ugyanis az elmúlt néhány évtizedben több alkalommal is kitört.

Mount Mayon Nemzeti Park

Mount Mayon Nemzeti Park


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!