A vadonban már kihalt berber oroszlán született egy csehországi állatkertben

Ritka, a vadonban már kihalt berber oroszlán született a csehországi Pilsen állatkertjében november elején. A hím kisoroszlán a hároméves anyaállat, Neyla első utódja. Neyla a hannoveri állatkertből érkezett testvérével, Tamikával együtt 2015-ben.

Forrás: ZOO Plzeň 

2016 szeptemberében Tamika egy nősténynek adott életet. Ez volt az állatkertben valaha született első berber oroszlán és negyven éve az első oroszlán Pilsenben.

Forrás: ZOO Plzeň

A kölyök felnevelése azonban nagyon nehéz volt, mivel a gondozóknak rendszeresen el kellett venniük őt anyjától, hogy hozzátáplálják. Tamikával ellentétben Neylának van elég teje, és eredményesen gondoskodik kölykéről.

A pilseni állatkertnek legutóbb 1971-ben és 1947-ben sikerült szaporítania az afrikai oroszlánt. 2002-ben folytatták a próbálkozást, a nőstényeknek azonban vagy a megtermékenyüléssel vagy az utódok nevelésével voltak problémáik. Tamika és Neyla 2015-ben Mateshez, az észak-csehországi olomouci állatkertből származó hímhez csatlakozott, mely a legsikeresebb berber tenyészhím.

Forrás: ZOO Plzeň 

A berber oroszlán (Panthera leo leo), más néven atlasz- vagy núbiai oroszlán az oroszlán alfajok közül ez a legnagyobb, a hímek 230–270 kg-ot, a nőstények 140–160 kg-ot nyomnak. A berber oroszlán hivatalos előfordulási helye Észak-Afrikában az Atlasz-hegységben és a Marokkótól Egyiptomig terjedő területen volt található. Az utolsó ismert berber oroszlánt a vadonban, az Atlasz-hegységben lőtték ki 1922-ben.

Berber oroszlán a vadonban, Algéria,1893. (Forrás: Wikimedia Commons/Sir Alfred Edward Pease)

A legtöbb afrikai oroszlántól eltérően a berber oroszlán hegyi ragadozó volt, mely az erdőségeket kedvelte. A két másik, Atlasz-hegységben előforduló ragadozó, a berber leopárd és az atlasz-medve, mára, ismert egyedek nélkül szintén kihalt a vadonból. A berber oroszlánokat leginkább a hím vastag fekete sörénye teszi jellegzetessé, mely a hastájéktól a lágyékig ér. A Disney Az oroszlánkirály című filmje gonosztevőjének, Zordonnak a karaktere a berber oroszlán mintájára készült.

Berber oroszlánok a New York-i állatkertben az 1900-as évek elején (Forrás: New York Zoological Society/Internet Archive Book Images 
 Forrás: Wikimedia CommonsNew York Zoological Society


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!