A rekordokkal teli ausztrál nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök megfőttek a fákon

Ausztráliában a forró nyári hónapokban több mint 200 hőmérsékleti rekord dőlt meg – derült ki a sydneyi Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport nemrég megjelent jelentésből.  A beszámoló szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események történtek: kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.

Forrás: Wikimedia Commons/Adam.J.W.C.
Forrás: Bureau of Meteorology

A nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugró forró napok és szárazság jellemezte a kontinensnyi ország keleti részén, illetve bozóttüzek egész Ausztráliában. A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okozva ott is megjelentek, ahol korábban nem: a Tasmania szigetén lévő esőerdőkben és Queensland tagállamban. Ezekkel párhuzamosan heves esők és árvizek voltak Queensland északi részén késő januárban és kora februárban.

Forrás: NASA Earth Observatory/Rebecca Lindsey 
Forrás: Wikimedia Commons/Dhx1

A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök sok helyen megfőttek fákon.  A csonthéjas gyümölcsök belül elkezdtek felforrni, és a gyümölcsök húsa pépessé vált, a gazdaságokban emiatt rengeteg kár keletkezett.

Korábban az ausztrál nyarat hagyományosan a pihenéssel társították, amikor az emberek grilleznek és strandolnak a melegben. A helyenként az 50 Celsius-fokot elérő hőmérsékletek miatt azonban inkább a szorongás és nyugtalanság időszakává alakult át az évszak – mondta a Amanda McKenzie, a Climate Council vezérigazgatója.

Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a szélsőséges meleg idejére kidolgozott új szabályoknak megfelelően, át kellett helyezni a mérkőzéseket olyan napszakokra, amikor már csillapodott a hőség.

Forrás: Climate Council

Ausztrália “legharagosabb nyara” egy újabb példája a klímaváltozásnak. A szövetségi kormánynak meg kellene védenie a ország lakóit az egyre rosszabbodó időjárási körülményektől azzal, hogy fokozatosan megszünteti a fosszilis üzemanyag használatát, felgyorsíthatná az átmenetet a megújuló energiákhoz – hangoztatta a környezetvédelmi csoport vezetője.

Cikkajánló: Két nap alatt odaveszett a pápaszemes repülőkutyák harmada Ausztráliában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!