A part menti nagyvárosok egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik

A világ part menti nagyvárosainak egy része gyorsabban süllyed, mint ahogy a tengerszint emelkedik – figyelmeztetnek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei egy új tanulmányban. A kutatók a Louisiana állambeli New Orleansban és az olaszországi Velencében összegyűlve elemezték a problémát – olvasható a NASA honlapján.

A talajvíz és a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, vagy olykor csupán a több nemzedéknyi földművelés miatt a világ part menti területein fekvő hatalmas városok egy része meglepően gyorsan süllyed, ami a környező tengerek szintjének emelkedését még fenyegetőbb problémává teszi. “Vannak területek, ahol a süllyedés gyorsabb, mint a tengerszint-emelkedés” – mondta Cathleen Jones, a NASA pasadenai laboratóriumának munkatársa.

velenceVelence a magasból (Fotó: Wikipedia/Chris 73 / Wikimedia Commons)

A gyors süllyedés miatt ezeknek a területeknek a nagy része sokkal erősebben van kitéve a klímaváltozás hatásainak, különösen azok, amelyek kevesebb mint tíz méterrel a tengerszint felett fekszenek. Az érintett területek egy részén olyan megalopoliszok fekszenek, amelyek lakossága meghaladja a tízmilliót. Az Earth and Space Science News magazinban közölt jelentés szerint a legveszélyeztetettebb térségek a nagy torkolatvidékek, amelyek csaknem 500 millió embernek adnak otthont. Leggyorsabban a kínai Sárga folyó deltája süllyed – évente 250 millimétert -, Délkelet-Ázsiában évi 30-60 milliméternyi, míg New Orleans azon részein, ahol a Katrina hurrikán pusztított, 35 milliméternyi süllyedést mérnek évente.

sarga-folyoA Sárga folyó deltája a magasból (Fotó: Wikipedia/NASA)

A kutatók szerint a süllyedéshez természeti és emberi tényezők is hozzájárulnak, ám míg az előbbiek általában csak hosszú idő után, addig az utóbbiak gyorsan éreztetik a hatásukat. A szakemberek ezért olyan speciális pontok felállítását javasolják a világ különböző részein – New Orleansban már működik egy ilyen -, amelyek révén nyomon lehetne követni a süllyedést kiváltó okokat és – amennyiben lehetséges – kezelni is azokat.

new-orleansÁrvíz New Orleansban (Fotó: Wikipedia/Jeremy L. GrishamUS Navy)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!