A macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat

Japán kutatók tudományosan igazolták, hogy a házi macskák képesek megkülönböztetni nevüket más szavaktól, és reagálnak is rá. A legtöbb macskatulajdonos ezt tapasztalatból tudja, de a tokiói Sophia Egyetem kutatói most először szolgáltatták tudományos bizonyítékkal arra, hogy a macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat.

Forrás:  Wikimedia Commons/Uscoon

Szaito Acuko, a japán egyetem kutatója szerint nincs bizonyíték arra, hogy a macskák értelmet tulajdonítanak a gazdik szavainak vagy saját nevüknek. Helyette megtanulták, hogy ha nevüket hallják, az összekapcsolódik valamiféle jutalommal, például élelemmel, játékkal vagy valami rossz dologgal, például az állatorvoshoz utazással. Mivel a nevüket gyakran hallják, a hangzása különlegessé válik számukra, még akkor is, ha valójában nem értik, hogy az az identitásukra utal.

Forrás: Wikimedia Commons/David Corby(Miskatonic)

Szaito és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be kísérleteiket, amelyeket 26-34 kedvenccel végeztek. A négy különböző kísérletben a macskák először gazdijuk hangját hallották felvételről, majd másik személy hangját, aki lassan négy főnevet, majd más macskák nevét mondta, végül az adott macska nevét.

Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

Sok bársonytalpú először reagált, akár feje, fülei vagy farka mozgatásával, de amikor a szavakat hallotta, már nem érdekelte a dolog őket. A leginkább azonban arra reagáltak, amikor saját nevüket hallották, még akkor is, ha nem gazdájuk, hanem teljesen ismeretlen ember szólította őket. Ez azt bizonyítja, hogy a macskák képesek megkülönböztetni a nevüket más szavaktól – írták a kutatók.

A macskák mintegy 9500 éve élnek együtt az emberrel. Ma a világon mintegy 600 millió macska él emberekkel együtt, néhány országban a számuk azonos a kutyákéval, sőt meg is haladja. Japánban, ahol a kutatást végezték, 9,5 millió macska és 8,9 millió kutya van.

Cikkajánló: A legviccesebb és legkülönlegesebb mintákat viselő macskák


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!