A labdarúgó-orvosi szűrések szakaszai

Miközben a klubok véglegesítik az átigazolásokat, és aláírásra készítik elő az új szerződéseket, a labdarúgó-orvosi szűrések nyüzsgése minden idők csúcsát üti! A focistákat ki kell vizsgálni, mielőtt zöld lámpát adnak a klub vezetőségének, hogy véglegesítsék az átigazolást, és ez a zöld lámpa nem olyan egyszerű vagy egyértelmű, mint amilyennek hangzik. A szűrések a klubok későbbi teljesítményének is kulcsfontosságú tényezői, ami a fogadóirodák kínálatát és árfolyamait is befolyásolja.

A klubok biztosak akarnak lenni abban, hogy átigazolásaik olyan hatékonynak, eredményesnek és sikeresnek bizonyulnak a gyakorlatban, mint papíron. A klubok vezetői több millió eurót készülnek beleírni a futballisták szerződéseibe, így normális és logikus, hogy teljes és szilárd értékelést szeretnének kapni az új szerződtettek állapotáról. Mivel a futballtranszferek valójában hosszú távú befektetések a csapatok részéről, ha ezek a befektetések nem rendelkeznek a legnagyobb kilátásokkal a pozitív megtérülésre, könnyen „visszamondhatók”.

Futballrajongóként vagy fogadóként valószínűleg tisztában van a labdarúgó-orvosi szűrések szerepével a klubok végső döntésében, amikor új szerződésekről van szó. A klubok vezetőségének döntéshozatali folyamata szerint a leendő játékosoknak át kell menniük a labdarúgó orvosi vizsgálaton ahhoz, hogy jogosultak legyenek az átigazolásra. A klubok magas rangú orvosokból és más szakértőkből álló csapatot toboroznak, akik előre meghatározott, szabványos tesztekkel, valamint testreszabottabb orvosi vizsgálatokkal is szkennelik az új játékosokat, múltbeli adatok alapján.

Mi történik egy labdarúgó-orvosi szűrésen? Milyen vizsgálatokon és orvosi analíziseken esnek át a labdarúgók, amikor transzfer előtt állnak? Nos, van egy lista a tesztek általános kategóriáiról, amelyek egy teljes orvosi vizsgálatot alkotnak, és ez a lista tartalmazza az összes lehetséges területet, amely befolyásolhatja a játékosok teljesítményét.

A szív tesztelése

A szív tesztelése alapvető felmérés a futball-orvosi vizsgálaton. A leendő focisták EKG-szívvizsgálatokon, vérvizsgálatokon, fittségi teszteken és gyakran vizeletvizsgálatokon esnek át, hogy kiderítsék az esetleges nem diagnosztizált problémákat (például a cukorbetegséget), és felmérjék a főbb szervek működésére vonatkozó biokémiai mutatókat, amelyek hatással lehetnek a szívre.

A csontváz vizsgálata

A futás, a guggolások és az ugráló tesztek kritikusak a focista csontvázrendszerének feltárásában. Az izmok működésének tesztelése és felmérése, valamint a hát és a kismedencei régió olyan hibáinak vagy problémáinak azonosítása, amelyek combizom-problémákat okozhatnak, mind része a labdarúgók egyik alap szűrésének, az erőnlét és az egészség minőségének szigorú vizsgálatának.

Mozgásvizsgálat és izokinetika

A labdarúgók mindig ki vannak téve potenciális sérüléseknek, különösen, ha megterhelik az izmaikat. Az orvosi vizsgálatok arra összpontosítanak, hogy felderítsék, hogyan működnek együtt az izmok, és hogyan hozzák létre az alapmozgásokat. Ennek során felismerik az esetleges gyenge pontokat, amelyek növelik a sérülések lehetőségét, vagy azonosítják azokat a területeket, amelyeknél a legvalószínűbb a sérülés, és így több megelőző beavatkozást tehetnek.

Testzsír mérése

A játékosok testzsír-pontszámának alacsonyan tartása kiemelt prioritás a klubok számára, tekintve, hogy ez a jó egészség, valamint a jó forma és erőnlét mutatója. Valójában a labdarúgó orvosi teszteken különböző módszerekkel vizsgálják és mérik a potenciális új szerzemények testzsírját, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ez valahol 10% közelében marad, ami a profik számára elfogadható pontszám.

Sebesség és sprint tesztelése

A klubok azt akarják, hogy játékosaik gyorsak és erősek legyenek, mivel hosszú ideig a játékban lehetnek, és mindent meg kell tegyenek a siker érdekében. Tehát az új játékosok szerződtetése előtt meg kell győződniük arról, hogy jól teljesítenek a sprint teszteken, és jó a sebességük – vegyük figyelembe, hogy a profi játékosok számára az elvárás az, hogy egy 20 méteres távot kevesebb, mint 3 másodperc alatt lefussanak.

Mély szkennelés

Egyes potenciális új játékosok nyilvántartott egészségügyi problémákkal érkeznek, vagy értékelésük ilyen problémákat tár fel, és ekkor mélyreható szkennelést végeznek rajtuk, hogy teljesebb és holisztikusabb képet kapjanak az összes ízületről és izomról, valamint általánosan az egész izom-csontrendszerről. A szkennelés pontosabb információt ad a leendő focisták állapotáról, és így teljesebb profilt kínál a játékosok kockázatairól is.

A klubok vezetői a futball-orvosi értékeléseket használják fel az új játékosok szerződtetésére vonatkozó végső döntéseikben. Az orvosi tesztek listázzák az eredményeket, rögzítik a pontszámokat és ezek alapján lesznek értékelve a játékosokkal együtt járó lehetséges kockázatok is. Ez az oka annak, hogy a játékosok és maguk a klubok is nagyon várják a futball-orvosi vizsgálat eredményeit!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!