A Föld legnagyobb szívet állitják ki Kanadában – így néz ki egy kék bálna szíve

A kék bálna vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) akár 30 méteres hosszával és 180 tonnás, vagy ennél is nagyobb testtömegével a legnagyobb állat a világon. A leghatalmasabb példánya, amelyet találtak, 190 tonnás volt, hossza meghaladta a 30 métert. A kék bálna teste hosszú és karcsú, színe kékesszürke. Testének felső része sötétebb, alsó része pedig világosabb. A kék bálnának jelenleg három alfaját különböztetik meg. Mint a legtöbb sziláscet esetében, a kék bálna legfőbb táplálékát a kisméretű rákok adják, melyeknek gyűjtőnevük krill, más néven világítórákok. Torka igen szűk, ezért tud csak kisebb állatokat  lenyelni. A toroktól kezdve, a testtel párhuzamosan, 70–118 barázda húzódik.

Kék bálna

Kék bálna

A 20. század elejéig, még mielőtt az ember óriási mértékben mészárolni kezdte ezt a bálnafajt, a kék bálna gyakori volt a Föld összes óceánjában és nagyobb tengerében. Egy évszázad alatt azonban az intenzív vadászat majdnem a kihalás szélére juttatta a fajt, mígnem 1966-ban nemzetközi összefogással védelmi intézkedéseket hoztak a kék bálna megmentésére. A 2002-ben végzett kék bálna-számlálás szerint világszerte 10–12 000 kék bálna létezik, öt csoportba vagy állományba csoportosulva. Bár a törpe kék bálnák számát csak becsülni tudják, valószínű, hogy törpe kék bálnából több él, mint a normál kék bálnából; mivel azonban nehezen megkülönböztethetőek, ezért korábbi számlálásoknál valószínűleg jelentősen felülbecsülték a kék bálnák számát. Mielőtt elkezdődött volna az ipari mértékű bálnavadászat, az Antarktisz vizeiben több mint 200 000 kék bálna élhetett.

Kék bálna

Kék bálna

A hatalmas méretű kék bálnák részletes tanulmányozására a tudósoknak csak nagyon ritkán adódik lehetőségük, mivel miután a bálna elpusztul, a teteme lesüllyed a tengerfenékre. Ezért amikor tavaly májusban egy 24 méteres példány egészen jó állapotban lévő tetemére bukkantak Kanadában, az új-fundlandi partoknál, a szakembereknek különleges lehetőségük nyílt az állat szerveinek, főleg a szívének tanulmányozására. Eddig olyan népszerű teóriák keringetek a kék bálna szívéről, miszerint az akkora mint egy autó és az aortáján átférne egy ember.

balna-2

balna

A tetemből kiemelt szívet a Royal Ontario Museum (ROM) munkatársai lefagyasztották. Több mint egy éven keresztül fagyasztott állapotban őrizték, majd júliusban kiolvasztották a 180 kilós szervet és hozzákezdtek a konzerválásához. Ez a legnagyobb szív, amit valaha hasonló kezelésnek vetettek alá. A folyamat részeként 1000 liter formaldehidet áramoltattak át a szíven illetve az ereken keresztül. Ezután acetonnal kezelték, majd megtöltötték szilikonnal.

Habár az nem igaz, hogy a kék bálna szíve nagyobb lenne, mint egy autó, és az sem, hogy az aortáján átfér egy ember (hiszen előbbi 180 kilogramm, utóbbinak pedig 23 centiméter az átmérője) de a kék bálna szíve így is a legnagyobb a világon. A jégcsapdába esett és emiatt elpusztult bálna másfél méter széles szívét, valamint a csontvázát hamarosan kiállítják a torontói Royal Ontario Múzeumban. A ROM szakértője, Jacqueline Miller elmondta, hogy: “Tudomásunk szerint ez az első kék bálna szív, amit anatómiailag úgy őriztek meg, hogy az kiállítható és tanulmányozható lehessen. Az emberek mindig kíváncsiak lesznek arra, hogy milyen nagy, és hogy ugyanolyan szerkezetű-e, mint a mi szívünk”.

Kék bálna

Kék bálna

Kék bálna

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!