A dél-szudáni konfliktus kezdete óta 16 ezer gyereket soroztak be katonának

Az év eleje óta több mint 650 gyereket vettek fel soraikba különféle fegyveres csoportok Dél-Szudánban, ahol a legutóbbi erőszakos villongások egyre nagyobb veszélyeknek teszik ki az afrikai országban élő, több tízezer gyermeket – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A világszervezet arra szólított fel, hogy szüntessék be a gyermekkatonák toborzásának illegális gyakorlatát.

gyerekkatonak

Az UNICEF tavaly segítséget nyújtott Dél-Szudánnak ahhoz, hogy 1775 gyermekkatona szabadon bocsátását megszervezzék. “Attól tartunk, hogy jelenleg küszöbön áll a kiskorúak toborzásának fokozódása” – mondta dél-szudáni látogatását követően Justin Forsyth, a gyermekalap igazgatóhelyettese.

A szegénységben élő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki Salva Kiir dél-szudáni államfő és alelnöke, Riek Machar csapatai között, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. A múlt havi jubai és a legutóbbi események fényében félő, hogy újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában. Az ENSZ becslései szerint a konfliktus kezdete óta 16 ezer gyereket soroztak be katonának vagy vettek fel soraikba a fegyveres csoportok.

Egy kiszabadított gyermekkatona beszél a vele történtekről a UNICEF videójában:

UNICEFMTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!