A Csontváz-tó rejtélye

Roopkund egy glaciális tó, (a jég felszínformáló munkájának eredménye) 5029 méteres magasságban található India  Uttarakhad nevű államában. A arról vált nevezetessé és egyben hírhedtté, hogy amikor a jég elolvad vagy a tó vize visszahúzódik, több száz emberi csontváz kerül felszínre, ezért nevezik Csontváz-tónak. A tóra először 1942-ben bukkantak rá.  Kezdetben azt gondolták, hogy a II.világháború idején a területre érkező japán katonák maradványi vannak a tóban, akik a szélsőséges körülmények miatt odavesztek az ismeretlen terepen. A korábban brit fennhatóság alatt álló országba ezért nyomozócsoportot küldtek, hogy kiderítsék, hogy valóban az ellenséges japán katonák csontvázait találták-e a tóban. A vizsgálat során rájöttek, hogy a csontvázak sokkal korábban kerültek oda, így nem az ellenséges katonák csontjai hevernek a Roopkund tó területén.

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Néhány brit kutató és tudós úgy vélte, hogy a csontok a Zorawar Singh hadvezér és emberinek maradványai, akik eltévedtek a Himálájában hazaútjuk során, amikor a Tibeti háború véget ért 1841-ben. De az 1960-as években elvégzett radio-karbon vizsgálatok alapján ezt az elméletet is cáfolták. A tesztek alapján a csontvázak pontos korát nem tudták meghatározni,annyit állapítottak meg, hogy valamikor a 12. és 15. század közötti időszakból származnak. Ezután számos újabb találgatás és elmélet született a rejtélyes csontok eredetéről. Sokan azt feltételezték, hogy egy ismeretlen járvány áldozatira találtak, míg néhány antropológus rituális öngyilkosságok elméletével állt elő.

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csak 2004-ben derült fény az igazságra, amikor egy európai és indiai tudósokból álló csapat érkezett a területre a National Geographic megbízásából. A vizsgálatokból kiderült, hogy a csontok sokkal régebbiek, mint azt korábban mondták, i.sz. 850-es évekből származnak. A koponyájukon talált repedések alapján kiderült, hogy mindannyian a fejükre mért végzetes csapás következtében haltak meg. A sérüléseket egy tompa, gömbölyű tárgy okozta, amik nagyjából egy krikettlabda nagyságával egyenlőek. A halálos ütés felülről érkezett. Az egyetlen elfogadható magyarázat a kutatók szerint arra, hogy ugyanolyan sérülések, ugyanazon a helyszínen és egyszerre értek több száz embert, az hogy egy pusztító jégeső következtében haltak meg.

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Nincsenek történelmi bizonyítékok Tibetbe vezető kereskedelmi utak létezéséről, így bizonyos volt, hogy nem kereskedők maradványai fekszenek a Csontváz-tóban, azonban Roopkund területén haladt át egy fontos zarándokútvonal, a Nada Devi. Az 500-600 főből álló csoport tagjai zarándokok voltak akik a 12 évente megrendezésre kerülő kultusz ünnepségekre tartottak. A zarándokok mind ugyanarról a területről származtak, felbéreltek maguk mellé hordárokat, akik ismerték az utat és a magas hegyeken a zarándokok csomagjait vitték. Miközben a tó felé tartottak friss vízért, a viharfelhők megérkeztek, és mivel nem volt menedékük, a borzalmas jégeső valószínűleg az összes utazóval végzett. A jeges víz évszázadokon át megőrizte a testüket. Néhány csontvázon még hajat és ruházatot is találtak.

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában

Csontváz-tó Indiában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!