Életfa, a legtöbb kultúrában megjelenő pozitív motívum

Az életfa az a motívum, ami szinte minden kultúrában jelen van. A fa ábrázolását bőséges formavilág jellemzi, és ez nem véletlen. A már ősidők óta megjelenő motívumot festik, faragják, szövik, fonják, számtalan módon megjelentetik az emberek a falon, ékszereken, dobozokon. Megjelenése minden felületen varázslatos.

Miért ennyire elterjedt szimbólum az életfa?

Maga az életfa megjelenítése minden kultúrában pozitív értelemben történik. Történetét tekintve elmondható, hogy már az ókorban is ábrázolták, de a keltáknál is előszeretettel használták ezt a szimbólumot. Szinte minden megjelenítésben a harmóniára, szépségre utal. A fa – általánosságban is – nagy, szép és nyugodt. Lenyűgöző természeti erő, ami egyes tárgyakon megjelenítve hat az emberre. Ezáltal – sokan így vélik – képes az élet kiegyensúlyozására is. 

A kelták nézőpontja szerint az életfa különleges energiákkal rendelkezik, ami megjelenik abban az elképzelésben is, hogy az ember ősének egy-egy fát gondoltak. A fák kivágása az ő kultúrájukban akár még bűncselekményt is jelenthetett. Nem úgy a harcok után, amikor inkább diadal volt az ősi rítusok kíséretében a fát kivágni.

Mások úgy gondolják, hogy a Földön minden élet kapcsolódik egymáshoz, és ezt szimbolizálja az erdőben a fák ágainak összekapcsolódása. Vannak, akiknek azért különleges az életfa, mert a gyökér-törzs-lombozat tagolása, az élet-halál és túlvilág összekapcsolását szimbolizálja.

Nem véletlen tehát, hogy a régi korok emberei és a mai alkotók is – e bűvös erejénél fogva – előszeretettel használták és használják alkotásaikon ezt az igazán dekoratív szimbólumot.

Ezeken a tárgyakon kifejezetten jól mutat az életfa

Az életfa szinte mindenhol jól mutat díszítőelemként, azonban egyes alkotásokon gyakoribb a megjelenítése.

Ilyen például az ékszereken történő ábrázolása. A medálok, gyűrűk, karkötők viselésével az ember magán hordhatja az életfa szimbólumot, mely folyamatos jelenlétével segítheti az adott illető életében a harmónia kialakulását.

A lakberendezésben is jól használható ez a motívum, mely akár a kész termékek megvásárlásával, akár egyedi lakberendezési tárgyak legyártatásával hozzájárulhat lakásunk otthonossá tételéhez. A Fajándékok egyedi elképzelések alapján is vállalja az életfa megjelentetését fából készülő lakberendezési remekművein. Amellett, hogy kérhető tőlük az életfa, mint pozitív motívum ábrázolása, a minőségi anyagból készülő tárgyak alakjának, formájának alakításában is nagyon rugalmasan tudják megvalósítani az egyedi elképzeléseket. A dús lombozattal rendelkező fa megjelenítése akár faképeken, akár festve is jól mutat a lakóterek falain. Szépen megvilágítva még diszkrét kiemelés is adható neki.

Manapság egyre divatosabb a textilnyomtatás. Az életfa, mint ábra kiválóan alkalmas arra, hogy nyomatokon, textileken, akár pólókon szerepeljen nyomatként. Izgalmat és egyben harmóniát visz majd a mindennapokba.

Az életfa, mint szimbólum tulajdonképpen bármilyen dísz- vagy használati tárgyon jól mutat, érdemes sokszor elővenni ezt a motívumot akár a magunk örömére, akár egy esetleges ajándékozás alkalmával.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!