7 találmány, amik a megjelenésük óta nem változtak

Az eszközök folyamatos fejlesztése könnyebbé és kényelmesebbé teszi az életünket, azonban vannak olyan találmányok, amiket évszázadok óta változatlan formában ismerhetünk, mert egyszerűen nincs szükség a továbbfejlesztésükre.

Szögesdrót

A XIX. században az oklahomai legelők védelmére fejlesztették ki, mert nem volt elég fa kerítés építéséhez. Négy helyi fiú az 1870-es évben tervezte meg és szabadalmaztatta a kerítést, ami ritkásan rakott oszlopok között kifeszített szögesdrótból állt.

Változatlan találmányok

Légbuborékos fólia

Az 1950-es években Alfred Fielding és Marc Chavannesu tervezők egy esztétikus, belsőépítészeti, az űrkorszakot idéző tapétát szerettek volna a piacra dobni, de a termék sikertelenségének köszönhetően úgy döntöttek, hogy a találmány felhasználási célját megváltoztatják. 1964-ben szabadalmaztatták a légbuborékos fóliát, ami ideális a törékeny és értékes tárgyak megvédésére a szállítás során. A csomagolóanyagot a mai napig széles körben használják praktikussága és olcsósága miatt.

Változatlan találmányok

Hintaszék

A hintaszékek a 18. század elején kezdtek megjelenni az USA-ban. A mozgásszervi betegségekben, hátfájdalomban szenvedőknek előnyös a hintaszék, mert a ringatózó székek minden egyes alkalommal kényelmes helyzetben tartják a benne ülőt és egyben nyugtatóan hat a ringatózás is.

Változatlan találmányok

Gemkapocs

Egy vékony drót, ami a papírlapokat hivatott összetűzni. A ma használt gémkapocs feltalálója nem ismert pontosan. Gémkapcsokat már az 1870-es években gyártottak a brit The Gem Manufacturing Company üzemében. Nem biztos, hogy ezek már akkor úgy néztek ki, mint a maiak, az viszont biztos, hogy egy 1894-es hirdetésben már a ma ismert formában látható a termék.

Változatlan találmányok

Teáskanna

A régészek úgy vélik, hogy a vízforralókat a kína Jüan-dinasztia uralkodása alatt kezdték el használni, 1279-től. Az első teáskannák agyagból készültek és valószínűleg valamennyire módosultak az évek során, amíg kialakult a végleges forma. Ma porcelánból, üvegből és fémből is készítenek teáskannákat, de az egyszerű és tökéletes design, amely egy fogantyúból, fedélből és a kifolyóból áll, több száz éve változatlan maradt.

Változatlan találmányok

Légycsapó

Ez a primitív, de igen hatékony eszköz szinte minden otthonban megtalálható és elengedhetetlen a nyári hónapokban a repülő legyek és szúnyogok ellen. Robert Montgomery közegészségügyi munkás, 1900-ban szabadalmaztatta találmányát, hogy segítségével meg lehessen állítani a repülő rovarok okozta betegségeket.

Változatlan találmányok

Egérfogó

Az egérfogó olyan eszköz, amely alkalmas arra, hogy egeret vagy más apró rágcsálót csapdába ejtsen, illetve megöljön. A régi időkben valós veszélyt jelentettek az egerek, mert az élelmiszer megdézsmálása mellett halálos betegségeket is terjesztettek. 1894 tavaszán William Hooker találta fel az egérfogót, amelyet John Mast 1903-ban tökéletesített annak érdekében, hogy felállítása biztonságosabb legyen.

Változatlan találmányok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!