6,2-es erősségű földrengés rázta meg Japánt

Erős földrengés volt hétfőn reggel Tokió közelében. Halálos áldozatokról nem érkezett hír, és szökőárriadót sem kellett elrendelni, de a sajtójelentések 17 könnyebb sérültről említést tesznek. A 6,2-es erősségű rengés középpontja a japán fővárostól mintegy 120 kilométerre délre volt, és 160 kilométer mélyen, de egyértelműen érezni lehetett Tokió központjában is. Az amerikai földtani intézet valamivel gyengébbre, 5,8-as erősségűre tette a földrengést.Az NHK köztelevízió jelentése szerint Tokióban, valamint néhány szomszédos körzetben összesen tizenheten megsérültek.

Földrengés Japánban

A földmozgást követően rövid időre leállt a metróközlekedés a fővárosban, és a gyorsvasút egyes vonalain is keletkeztek kisebb késések. A repülőtér működését nem kellett megszakítani. A rengés a helyszíni beszámolók szerint megmozgatta a tokiói felhőkarcolókat és a központ más házait is, de azokat úgy tervezték, hogy a mostaninál erősebb földmozgásnak is ellenálljanak. Sokan álmukból riadtak fel a kora reggeli földmozgásra: hétfőn Japánban ünnep van, az emberek jelentős része tovább próbált aludni a hétköznap megszokottnál.

Földrengés Japánban

Japánban gyakoriak az erős földrengések. Az utóbbi idők legrosszabb emlékű katasztrófája 2011 márciusában következett be az ország északkeleti partvidékén: a kilences erősségű földrengés szökőárt okozott, súlyos sugárszennyezést idézett elő a fukusimai atomerőműben, és összesen több mint 18 ezer embert megölt. A sajtójelentések szerint Tokióban a hétfői volt a legjobban érezhető földrengés a 2011-es óta.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!