40 éves lett a Fővárosi Állat- és Növénykert legidősebb gorillája

Szombaton ünnepelte 40. születésnapját Liesel, a Fővárosi Állat- és Növénykert legidősebb gorillája. Az ünnepelt természetesen születésnapi tortát is kapott. A gorillák szája íze szerint készített finomság piskótalapokból épült fel, a krém gránátalmával, zabpehellyel és mézzel elkevert joghurtos túrókrémből készült, a tetejére pedig különféle gyümölcsök kerültek. A húsvétra való tekintettel a gondozók tojásokat is elrejtettek mind a gorillák, mind az orangutánok kifutójában, így a születésnapi köszöntés után igazi húsvéti tojáskeresésre is sor került az állatkerti emberszabásúaknál.

MTI fotó: Kovács Attila

Liesel 1977. április 15-én született a Majna-Frankfurti Állatkertben, és tizenkét éves korában, 1989 tavaszán lett a Fővárosi Állat- és Növénykert lakója. Negyven évével, ha nem is matuzsálemi, de már meglehetősen idős állatnak számít. A természetben élő egyedek ritkán érik meg ezt a kort, az állatkertekben viszont a gorillák ötven éves korukig is élhetnek. Liesel egyébként amellett, hogy az öt egyedet számláló budapesti gorilla csapat legidősebb tagja, éveinek számát tekintve a budapesti állatkert összes többi lakójával összehasonlítva is dobogós helyezést ért el. A kertben élő állatok közül csupán az 1973-ban Budapesten született Tücsök nevű vízilóhölgy, valamint az 1950-es évek óta az Állatkertben látható csukaorrú aligátor, Samu idősebb nála.

MTI fotó: Kovács Attila

Tekintélyes kora mellett Liesel anyaként is nagyon sikeresnek mondható. Budapestre érkezése óta három utódot hozott a világra, és sikeresen fel is nevelte őket. A három sikeresen felnevelt utód azért is fontos, mert az állatkertek nemcsak a bemutatás, az ismeretterjesztés és az állatok jobb megismerése miatt tartanak gorillákat, hanem azért is, hogy összehangolt nemzetközi tenyészprogramok keretében történő szaporításuk révén hozzájáruljanak a megmentésükhöz is. A síkvidéki gorilla (Gorilla gorilla) ugyanis kritikusan veszélyeztetett fajnak számít.

Forrás: zoobudapest.com/Bagosi Zoltán


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!