2015-től bárki számára elérhető a súlytalanság átélése

A svájci Swiss Space Systems (S3) a szűkebb pénztárcával rendelkezők számára egy alternatív megoldással állt elő, amivel átélhető lesz a súlytalanság élménye. Már 2.000 eurós (~604.000 Ft) induló ártól lehet jegyet kapni a ZeroG-járatra a speciálisan erre a célra átalakított repülőn, amiben 20-25 másodperc erejéig átélhetjük a súlytalanság állapotát. Ebben a rövid időintervallumban egy parabola vagy u-alakban átforduló, 45 fokos dőlésszögű manőverrel érik el a rövid ideig tartó zérógravitációs állapotot, ami nagyban hasonlít a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő asztronauták súlytalan lebegéséhez.

ZeroG

Persze a NASA űrhajósai komoly tréningekkel készülnek a világűrbe, nem kis részben azért, hogy esetükben ne lépjen fel hányinger. A ZeroG-járatokon ennek a tünetnek erősen ki lesznek téve az utasok, mivel a hatpercnyi emelkedéses és süllyedéses manőverekből összesen 15-öt fognak végrehajtani a 90 perces menetek alkalmával.

A zérógravitációs járatokat 2015. januárjában tervezi elindítani az S3, elsőként Japánban, majd további 14 országban. Már 8 éven felüliek is igénybe vehetik, már amennyiben bírja a gyomruk a 10.000 méteres magasságról 7.000-re ereszkedő sűrű liftezést.

ZeroG

ZeroG

ZeroG

ZeroG

ZeroG

ZeroG

Stephen Hawking is ki próbálta a lebegés élményét.

ZeroG

Kate Uptonról a ZeroG népszerűsítése érdekében készült fotósorozat a súlytalanságban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!