121 millió forintért kelt el egy csaknem teljes dodócsontváz

Összesen 336 100 fontért, vagyis körülbelül 121 millió forintért kelt el kedden egy csaknem teljes dodócsontváz a nyugat-sussexi Billingshurstban rendezett árverésen. A madárfaj egykor az Indiai-óceán térségében fekvő Mauritius-szigetén élt. A dodót először a 16. század végén pillantották meg, de pár évtizeddel a felfedezése után, a 17. században már ki is halt, mivel a repülni és úszni nem képes, pulykánál nagyobb, húszkilós madár könnyű préda volt a szigeten kikötő tengerészek, és a kutyák, macskák, patkányok számára.

dodo-2Fotó: Wikipedia/John Cummings

A madárfaj egyik rajongója az 1970-es évektől negyven éven át vásárolta, gyűjtögette a dodócsontokat, és az így összegyűlt darabokból sikerült felépítenie egy csaknem teljes dodócsontvázat. Ezt árverezték el kedden. A dodó az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált. Lewis Carroll az Alice Csodaországban című meséjében állított örök emléket a dodóknak.

dodo

A sussexi székhelyű Summers Place árverési ház előzetesen 300-500 ezer fontra becsülte a csontváz értékét. Legutóbb száz éve bocsátottak árverésre dodócsontvázat. Azt a Cardiff Múzeum vásárolta meg 350 fontért, ami manapság durván ötmillió fontot érne.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!