12 centiméteres férget távolítottak el egy nő szemhéjából

Egy dubai kórház orvosai egy 12 centiméter hosszú fonálférget távolítottak el egy nő szemhéjából – írja a Gulf News. Az 55 éves indiai nő arra panaszkodott, hogy megduzzadt és fáj a szemhéja. A kórháza egyik szemészorvosa elmondta neki, hogy -egy fertőzött szúnyog csípése miatt – bőrférgességtől (dirofiláriózis) szenved, amit egy egy fonálféregfaj (Dirofilaria repens) okoz. Az orvosok eltávolították a már 12 centisre megnőtt férget a nő szemhéjából, aki teljesen felépül majd, mivel időben felfedezték a parazitát.

feregFotó: Aster Hospital

A háziállatokról a szúnyogok közvetítésével jut át a bőrférgesség, vagy más néven dirofiláriózis, az emberre. A lárvákkal fertőzött szúnyogok a vérszívás során juttatják be a parazitákat az állatokba, általában a kutyákba. A lárvákból kifejlett férgek alakulnak ki, amelyek 10-17 cm hosszúak is lehetnek. A bőr alatti kötőszövetben telepszenek meg.  A kifejlett férgek évig is elélhetnek, ezalatt fertőzőképes lárvákat juttatnak a vérbe. Ezeket a lárvákat veszik föl a szúnyogok a vérből majd a következő csípésnél továbbadják és ily módon terjed a fertőzés. A fertőzött szúnyog csípésével az emberbe is bejuthatnak a lárvák. A szemhéj bőre alatt, a kötőhártyában, a fej, a nyak, a mellkas bőre alatt fejlődnek ki, de ritkán a mellkasba is eljuthatnak a férgek. A diagnózis felállítását nehezíti, hogy az emberben nem jelennek meg lárvák a vérben.

fereg-3

A Journal of Parasitic Diseases című orvosi lap szerint a világon mindössze nyolcszáz ilyen esetet jegyeztek fel 1885 óta, de az utóbbi években egyre több embert diagnosztizálnak az orvosok ezzel a féregfertőzéssel. Eredetileg a déli területeken (Dél-Ázsia és Dél-Európa) volt jellemző, de a felmelegedés következtében egyre északabbra húzódnak a fertőzött szúnyogok.

fereg-2

Forrás: GulfNews, dailymail.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!