108 ezer fa elültetésével köszöntötték a kis trónörököst Bhutánban

faultetes3

Bhutánban 108 ezer facsemetét ültettek el, hogy így kívánjanak hosszú és boldog életet a február 5-én született trónörökösnek, a Vangcsuk-dinasztia legfiatalabb sarjának. A kis himalájai királyságban március elején tízezrek ültettek fát a királyi utód tiszteletére, és most imádkoznak, hogy a kis fák meggyökerezzenek, mert a buddhizmusban a fa a hosszú élet, az egészség, a szépség és a könyörületesség szimbóluma, az élet mindenféle formájának a táplálója. Sokan szabad idejüket áldozzák arra, hogy öntözzék a hegyoldalakon és a völgyekben frissen ültetett fácskákat.

Bhután

faultetes-5

Cering Tobgaj miniszterelnök, három minisztere és az ellenzék vezetője is a 100 ezer ember között volt, aki részt vett a faültetési akcióban március 6-án, egy hónappal azután, hogy megszületett Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk király első gyermeke, egy kisfiú. Az akcióban különböző fajtájú fákat ültettek a tengerszinttől való magasság függően. Azért éppen 108 ezret, mert a buddhizmusban a 108 szent szám, a híveknek ennyi tisztátalanságtól kell megszabadulniuk a megvilágosodáshoz.

faultetes-7

A 800 ezer lakosú Bhutánban nagy jelentőséget tulajdonítanak a természet védelmének. Az alkotmány előírja, hogy az ország területének 60 százalékát mindig erdő borítsa.

Bhután

A buddhista országban régóta várták a trónörökös születését, amely biztosítja a Vangcsuk-dinasztia 1907 óta tartó uralmának folytonosságát. A 35 éves Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk Oxfordban tanult, 2006-ban, apja lemondása után lépett trónra. Az ő uralma alatt lett az ország alkotmányos monarchia 2008-ban. Az uralkodó 2011-ben nősült meg, Dzsetcun Pema személyében polgárlányt vett feleségül. Apjának még négy felesége volt, ráadásul négy testvér. Bhutánban ugyanis – kihalóban lévő – szokás a poligámiának ez a fajtája. Dzsigme már nem lesz követője ennek a hagyománynak, házasságkötésekor ugyanis bejelentette, hogy Dzsetcun lesz az egyetlen neje.

“Boldogságunk határtalan” – idézte az udvar a királyi párt a trónörökös születését bejelentve. A gyermek később kap nevet, a legfontosabb buddhista szertartásoknak már alávetették. Az áldásból és a szerencséből a helyiek hite szerint a trónörökössel egy napon született babák is részesülnek. A bhutáni kórházakban 29 gyermek jött a világra február 5-én.

Bhután

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!