105 tonna, elefántcsontból rakott máglyák lángoltak Kenyában

Hatalmas mennyiségű, a feketepiacon akár 150 millió dollárt is érő elefántcsontot égettek el Kenyában – az orvvadászat ellen tiltakoztak.

Kenyában minden idők legnagyobb elefántcsont-égetésén 105 tonna agyarat semmisítettek meg szombaton Uhuru Kenyatta államfő részvételével. A kelet-afrikai ország ezzel az üzenetértékű lépéssel az elefántcsonttal és a veszélyeztetett fajokkal való kereskedelem ellen tiltakozott. Egy tonna orrszarvúszarvat is elégettek. A Nairobi Nemzeti Parkban felhalmozott szarvakból, állatbőrökből és agyarakból álló gúlák legnagyobbikát maga az államfő gyújtotta lángra.

2

Fotó:  MTI/EPA/Dai Kurokawa

Azt üzenik: az elefántcsontnak az elefántokon van igazi értéke

“Eljött az ideje, hogy állást foglaljunk, és az álláspontunk világos … Kenya azt üzeni, hogy számunkra az agyarak csak akkor értékesek, ha azok rajta vannak az elefántokon” – mondta Kenyatta. A vadállomány őrzéséért felelő hatóság, a Kenya Wildlife Service szerint a lángok a méregdrága szarvakért lemészárolt több mint 8000 elefánt és 343 orrszarvú maradványait emésztették el. Kenya az elefántcsont-kereskedelem teljes betiltását fogja sürgetni a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó konvenció 17. találkozóján, amelyet idén a Dél-Afrikai Köztársaságban tartanak meg.


A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik vadőre felügyeli az elkobzott elefántagyar-halmok megsemmisítését a kenyai főváros, Nairobi közelében 2016. április 30-án. (MTI/EPA/Dai Kurokawa)

Kenya a csontok elpusztítását választotta, ahelyett, hogy eladta volna a 150 millió dollárra (majdnem 41 milliárd forint) becsült portékát. A döntés bírálói szerint ezt a pénzt az ország fejlesztésére és a vadállomány védelmére lehetett volna fordítani. A döntéshozók mindazonáltal fontosabbnak tartották aláhúzni, hogy az elefántcsontnak nem kellene piaci értéket képviselnie. Mások szerint a jelzésértékű égetés nem fog véget vetni az elefántok leölésének, mert a nemzetközi bandák Kenya porózus határait és az országban uralkodó korrupciót kihasználva folytatni fogják az illegális, de jövedelmező kereskedelmet. Afrikában az 1970-es években 1,3 millió elefánt élt, ez a szám mostanra félmillióra zuhant. (MTI)

4

Fotó: The David Sheldrick Wildlife Trust

5

Fotó: The David Sheldrick Wildlife Trust

6

Fotó: The David Sheldrick Wildlife Trust

3

Fotó: The David Sheldrick Wildlife Trust


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!