10 érdekesség a kozmetikumok világából

A reggeli rutin szerves része a különböző szépségápolási termékek használata. Szempillaspirál, ajakrúzs, púder, szemfesték, mindezek a tökéletes megjelenés kialakításában vesznek részt a mindennapjainkban.

A piac rendkívül jövedelmező, ezt pedig az adatok bizonyítják legjobban: 2014 és 2019 között az iparág 20.1 milliárd dollárral növekedett. A cégek tudják, miképp lehet a vásárlók bizalmát elnyerni. Széles termékkínálat, a bolt külalakja, átláthatósága, termékleírások, használati útmutatók, kommunikáció a partnerekkel…

Mind-mind arra szolgál, hogy egy vásárlói kör épüljön ki. Nincs ez másképp Magyarországon sem. Az Európa-szerte híres https://makeup.hu globális webáruház hazánkban is megnyitotta kapuit. Számos statisztika és információ elérhető a beauty világ sikeréről, azonban még mindig vannak dolgok, amik talán eszünkbe sem jutottak volna. Ennek érdekében összegyűjtöttünk 10 szórakoztató tényt, amiről talán ezelőtt nem hallott.

A külső nem számít?

Valóban? 37 ország 10 ezer önkéntes férfi segítségével kutatók alátámasztották: bizony igenis számít… A tanulmány kimutatta, hogy az erősebbik nem képviselői határozottan a női szépség alapján választottak partnert.

Már az ősidőkben is tudták…

Az ókori Egyiptomban a kozmetikumok az egészség és higiénia szerves részét képezték. A lakosság pirulákat és krémeket használt a bőr széltől és napfénytől való megóvása érdekében. A természetes olajok pedig parfümök alapanyagaként funkcionáltak, amit legfőképp vallási szertartások során vettek igénybe.

Bízzunk az ajkak csábító erejében!

A színésznők csak a 19. század végén engedték meg maguknak a fényes és ragyogó rúzsok viselését. A szépségipari szakértők mégis bíztak ebben a kiegészítőben és 1884-ben kialakították az első rúzst. ráadásul csomagolásának köszönhetően egyszerűen újra is tölthető.

Ítélkezés a smink miatt

A sminkelés sokszor problémákat is okozott. A frankfurti szenátus által kiadott rendelet szerint a férj elválhat feleségétől, ha kiderül, hogy sminkkel szebb, mint anélkül. Egyik ilyen esetben a nőt elítélték boszorkányság miatt, miközben a vádló szabadon távozhatott.

Egy év alatt 2,5 tubus rúzst fogyasztunk el

Ennek feltétele a napi 1-2 alkalmazás. Gyakoribb alkalmazáskor több rúzs is jut a szervezetbe. Aggodalomra azonban semmi ok: a rúzs kalóriatartalma mindössze 8 kalória/100 gramm, tehát egészségesen táplálkozik!

Mit fogyasztunk még?

Egy átlagos nő körülbelül egy tucat szépségápolási terméket használ, így napi akár 515 kémiai vegyszert is jelenthet. Ezzel szemben egy átlagos férfi mindössze 6 készítményt vesz igénybe, 85 alkotórésszel.

Parabénmentes: mit is jelent?

Valami oknál fogva sok pletyka kering a «parabén» szó körül, miszerint előre láthatatlan következményeket okoz. Sok gyártó ezt kihasználva nagy betűkkel emeli ki az organikus és parabénmentes szót, de mindez csupán marketingfogás. A mai napig nincs olyan tanulmány sem, amely igazolná parabének káros hatását.

A botox injekciók korai öregedést okozhatnak

Részben igaz, hiszen a botox egy hatékony ránctalanító kezelés, ám nem mindenkinél eredményes. Az utóbbi időben az orvosok óvva intik pácienseiket a túl korai alkalmazástól. Arról van szó, hogy az eljárás után az arcszövetek elhalványodnak és elvékonyodnak, ezért például a 30 éves kor alatti számos botox jelentősen csökkenti az arcizom saját tónusát. Kizárólag akkor forduljon tű segítségéhez, ha kozmetikusa és kezelőorvosa utasítja!

Mégis virágzó a business

A plasztikai műtéteket – amerikai adatok alapján – 20 milliárd dollár értékre becsülik, és ez az arány csak tovább növekszik. Az Egyesült Államokban a kozmetikai beavatkozások száma 200%-al nőtt 1997 óta.

Állítsuk meg az állatkísérleteket!

Sajnos ebben az esetben nincs általános jogszabály. Ajánlatok és felhívások léteznek, ami természetesen nem azt jelenti, hogy minden laboratóriumban végeznek kísérleteket, sőt, néhány országban tiltott is. Viszont kozmetikum vásárlásakor nem tudhatja pontosan, piacra dobás előtt a laboratóriumban elhunyt-e egy apró nyúl.

Szponzorált cikk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!