White Building – nyomornegyed az egykori kambodzsai mintalakótelepen

Nemrég még a modern élet egyik mintapéldájaként tartották számon a kambodzsai White Building (FehérKilőhetik a híressé vált, hófehér jávorszarvast Svédországban. Épület) néven ismert épületkomplexumot, mára azonban inkább kétes alakok; lecsúszott munkásemberek, önmegvalósító művészekHelyek ahol a híres alkotások, művek és ötletek születtek. , dílerek, prostituáltak és nincstelenek élnek a nyomornegyedÉlet a felhőkarcolók árnyékában – Kanton két arca II.. sorházainak omladozó falai között.

1

Fotó: Jonas Hansel

A “Nincstelenek palotájaként” is emlegetett épületet 1963-ban adták át, amikor Phnom Penh óriási átalakulásokon ment át és példátlan ütemben folytak a fejlesztések. A lakosság száma rövid időn belül elérte a kétmillió főt, így egyre nagyobb volt az igény olyan olcsó lakóházak építésére, amit az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétegek is meg tudnak vásárolni, vagy bérbe tudnak venni. Ennek kapcsán merült fel a 468 lakásos White Building ötlete, amely az első kísérletVissza a múltba - középkori életet él egy orosz férfi. volt arra, hogy az alsó- és középosztálybeli kambodzsaiakat bevonják a modern városi életbe.

7

Fotó:  Kambodzsai Országos Archívum

8

Fotó:  Kambodzsai Országos Archívum

Az ország fejlődését a vietnami háború idején kezdődő zűrzavaros időszak, majd az azt követő diktatúra állította meg. A fővárosCiprus teljesen elhagyatott szellemvárosa és repülőtere. a harcokban súlyos károkat szenvedett, a lakosság nagy részét kiirtották vagy elűzték. A White Building lakói az 1970-es népirtás alatt elmenekültek és csak a Vörös Khmerek legyőzése után tértek vissza néhányan, az üres lakásokba pedig házfoglalók költöztek.

Phnom Penh a nyolcvanas évek óta újra fejlődik, 2006-ra a lakosság újra elérte a kétmillió főt. Miközben egymás után nőnek ki a földből az újabb és újabb toronyházak, a White Building állapota egyre romlik, lakói attól rettegnek, hogy a következő falrepedésnél a fejükre omlik az egész épület. Az önkormányzat évek óta tervezi a komplexum rendezését, mert a vasbeton szerkezet amellett, hogy elöregedett, az illegálisan épített erkélyek túlterhelték, a falakon egyre több és egyre növekvő repedéseket látni.

A nyomorA venezuelai függőleges nyomortelep. úságos körülmények ellenére az itt lakók állíGyönyörű drónfelvétel a befagyott Balatonról. lag jól érzik magukat. A folyosók és lépcsőfordulók közösségi terekké alakultak, ahol az emberekIndiai gyerekmunkások - a szénbányászok élete. együtt töltik az idejüket, a gyerekekCsodálatos képek önfeledten játszó gyerekekről, a világ minden tájáról. itt játszanak. Számos lakásból alakítottak ki boltot, butikot, még saját szépségszalonja van az épületnek.

1c

1b

1d

Fotó: Hong Menea

Fotó: Carlotta Zarattini

5

Fotó: Jason Tonio Woerner

6

Fotó: Jason Tonio Woerner

2

Fotó: Jason Tonio Woerner

Fotó: Tariq Zaidi

3

Fotó: Jason Tonio Woerner

4

Fotó: Jason Tonio Woerner

Fotó: Carlotta Zarattini

Fotó: Carlotta Zarattini

További fotók:

Videó:

További információ…


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!