Vörös hó borítja a tájat egy antarktiszi szigeten

Vérvörösre színezte a tájat egy Az Alpok legszebb kilátása. ban élő algaSzükségállapotot rendeltek el Floridában az emberekre is veszélyes algavirágzás miatt. az antarktiszi Galindez-szigeten. Az ukrán Vernadsky kutatóállomás környékén hetek óta észlelhető jelenség a szokatlanul melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. időjárással függ össze, ugyanis magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikusElképesztő mikroszkopikus alkotások. méretű algafaj. Nemrég 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek a Déli-sarkvidék20 fokkal magasabb a hőmérséklet Alaszka északi részén az ilyenkor szokásosnál. több pontján is.

Forrás: Andrey Zotov 

Kutatók szerint a jelenség meggyorsítja az olvadást, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó. A pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az AlpokÉszakabbra vándorolnak az Alpok vonulatai. egyes pontjain is. A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgákLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. hatását a gleccserolvadásra és ezt a jövőbeni klímamodelleknél számításba kell venni.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена… малиновим снігом!

Звідки він та чому…

Közzétette: Міністерство освіти і науки України – 2020. február 24., hétfő

 

Ugyanakkor Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakembere „nehezen elképzelhetőnek” tartja, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára. Mint mondta, erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások és a tudományElképesztő felfedezés - eddig ismeretlen erőt találtak magyar fizikusok. még túl keveset tud arról is, miként képes ez a mikroszkopikus alga olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!