Víz alatti múzeum épül a világ legmagasabban fekvő hajózható tavában

BolíviaMagassági rekorderek . első víz alatti régészeti múzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. át építik fel a Titicaca-tó partján a tó fenekén talált régészeti leletek bemutatására – jelentette be a dél-amerikai ország kulturális minisztériuma. A létesítmény egyszerre lesz turisztikai komplexum és régészeti, geológiai és biológiai tudományos központ – mondta Wilma Alanoca a tervek bemutatásakor.

Forrás: NASA Earth Observatory/Justin Wilkinson, Texas State University, Jacobs Contract
Forrás: Wikimedia Commons/Anthony Lacoste

A Bolívia és PeruMagassági rekorderek . közt természetes határt képező, 8562 négyzetkilométeres tó több olyan civilizáció bölcsője, amely a spanyol Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dítás előtt virágzott a térségben. A legutóbbi, tavaly végzett kutatások során csaknem 10 ezer régészeti leletet találtak a Titicaca mélyén, köztük csontAz emberfélék eddig ismeretlen faját azonosították egy Fülöp-szigeteki barlangban. -, kerámia- és fémtárgyakat, emberi és állati csontokat, továbbá konyhai eszközöket a prehispán inkaPerui kutatók igazolták az inkák eredetével kapcsolatos legendákat. , tivanakota és pre-tivanakota kultúrából. A miniszter szerint tárgyalások folynak az államkincstárral a 10 millió dolláros beruházás finanszírozásáról. Az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. 2,4 millió dollárt ajánlott fel a víz alatti múzeumhoz.

Forrás: Ministerio de Culturas y Turismo de Bolivia
Forrás: Ministerio de Culturas y Turismo de Bolivia

Az Enabel belga fejlesztési ügynökség által bemutatott terveken a látogatók üvegpadlón keresztül, eredeti helyükön csodálhatnák meg a Magassági rekorderek . fenéken lévő régészeti leleteket. A belga kutatók szerint egy „elsüllyedt városról” lehet szó, amely a tó vízszintjének emelkedése miatt hagyhattak el lakói. A múzeum és kutatóintézet a tóparti Ojjelava településen, San Pedro de Tiquina városMagassági rekorderek . közelében, a fővárostól, La Paztól mintegy 100 kilométerre létesül.

Forrás: Wikimedia Commons/Diego Delso/delso.photo
Forrás: Pedro Szekely/flickr

 A Titicaca a világ legmagasabban fekvő hajózható tava. Átlagos mélysége 107 méter, a legnagyobb mélysége 281 méter. A Balatonnál tizenháromszor nagyobb, és közel 4 ezer méter magasan fekszik. Több mint 25 folyó ömlik a tóba, és 41 szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. teszi változatosabbá, melyek közül némelyik sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űn lakott.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!