Visszakerültek törzséhez a legrégibb ismert ausztrál ember, Mungo Man maradványai

Visszakerültek a legrégebbiA neandervölgyiekhez köthető eddigi legrégebbi faeszközöket tárták fel. ismert ausztrál ember, a mintegy 42 ezer éve élt Mungo Man maradványai eredeti “otthonába”, Új-Dél-Walesbe, ahol törzsi rítusokkal ünnepelték a hazatérést – írja a BBC. A ceremónia a bennszülött ausztrálok hosszú ideje tartó kampányának eredménye, melynek célja az volt, hogy Mungo Man eredeti helyén nyugodhasson.

A csontvázat 1974-ben fedezte fel Jim Bowler geológus a Sydneytől mintegy 750 kilométerre délre lévő Mungo Nemzeti ParkTorres del Paine - Chile gyönyörű nemzeti parkja. egy kiszáradt tavának fenekén.

Forrás: Wikimedia Commons/Will Hore-Lacy

A leleteket a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemre vitték, ahol évtizedeken át tanulmányozták. Megállapították, hogy a csontvázEgy 15 ezer évvel ezelőtt élt mamut csontvázát árverezik el Franciaországban. mintegy 42 ezer éves lehet, így ez az eddigi legrégibb ismert ausztrál emberi csontváz. A maradványokA középkori hiedelmek sötét oldalát tárják fel egy elhagyatott településen megtalált maradványok. megtalálása újraírta AusztráliaA nap képe - Mitchell-vízesés, Auszrália. történelmét: a kutatók megállapították, hogy Mungo Mant bonyolult szertartással temették el, ez megváltoztatta a tudomány álláspontját Ausztrália korai történelméről.

Mungo Man a tudósok szerint gyűjtögető-vadászó életmódot élt, ízületi gyulladásban szenvedett. Ötvenéves kora körül halt meg. Hátára fektetve, kezeit az ölében keresztezve temették el, vörös okkerfestékbe burkolták. A szakértők szerint az okker a sírtól mintegy 200 kilométerre lévő helyről származott.

Forrás: Jim Bowler

A régióban élő bennszülöttek hosszú ideje kérték a maradványok visszajuttatását, elmondásuk szerint Mungo Man eltávolítása nagy fájdalmat okozott számukra. A Mutti Mutti, a Ngiyampaa és a Paakantji/Barkandji közösségek képviselői hagyományos ceremóniával, pálmalevelek égetésével üdvözölték a leletek visszatértét, a maradványokat rejtő koporsót szállító halottaskocsit.

“Évek óta arra vártunk, hogy visszakapjuk őt, nagyon örülök, hogy most visszatért és végső nyugvóhelyére helyezhetjük” – mondta Mary Pappin, a Mutti Mutti közösség vezetője. Mungo Mant a nemzeti parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. egy titkos helyén temetik el. Jim Bowler 1967-ben felfedezett egy női csontvázat is, melyet Mungo Lady néven emleget a tudomány. Ezeket a maradványokat már 1991-ben visszavitték.

Forrás: NSW Office of Environment and Heritage 

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem már 2015-ben lemondott Mungo Man maradványairól és bocsMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. ánatot kért a csontváz elmozdításával okozott fájdalomért. Az elmúlt két évben a Mungo Mant a canberrai egyetemen őrizték, amíg előkészítették a csontváz hazatérését. A maradványokat 104 másik lelettel együtt a hét elején gyűjtötték össze.

Bowler 2015-ben a The Conversation című ausztrál elemző- és véleményportálban megjelent cikkében azt írta: “1974-ben, azon a félreeső vidéken a két folyó között nem tudtunk engedélyt kérni az őslakosoktól. Így amikor bejelentették Mungo Man felfedezésKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. ét, az őslakosok haragjuknak adtak hangot, hogy őket nem kérdeztük meg”.

Forrás: Wikimedia Commons/Janette M Anderson


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!