Virtuális séta a jordániai Petra lenyűgöző romvárosában

1

PetraÁrvíz sújtotta Jordániát - Petra romvárosában sebes sodrású folyóként hömpölygött a víz. romvárosa Jordániában található. A Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Ammántól 190 kilométerre délre emelkedik. A sivatagFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben egy svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott városMonemvaszia - település a hatalmas szikla mögött. romjai, hatalmasTúlméretezett kutyák. sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCOKenya alatt több százmilliárd köbméter vizet találtak. kulturális VilágMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. örökségeinek egyike.

Virtuális séta Petra romvárosában

2

A jordániai romvárosAjutthaja- Thaiföld csodálatos Világörökségi helyszíne. , a nabateusok 2000 évvel ezelőtt virágzó, ma is lenyűgöző fővárosa mostantól már a Google Street View-n is bejárható.  A virtuális séta3d-s virtuális séta Machu Picchu-ba. mellett – magyar nyelven – informatív leírások is segítik a nézelődőt. Fénykorában a sivatagi város több mint 250 négyzetkilométeren – Manhattan területének háromszorosán – terült el, és 250 000-en lakták. Megmaradt épületei közül ma 800 sírt és száznál is több templomot ismerünk, számos emléke azonban máig felfedezetlen.

A Rózsavörös város a becenevét a környező hegyekIzland színes hegyei. színeiről kapta és 2007-ben felkerült a világ hét új csodája közé. Jelenleg Petrát 2500 turista keresi fel naponta, és ez a tény komoly problémát okoz a romváros megőrzésében – igaz a szíriai és iraki konfliktus miatt az utóbbi években csökken a látogatók száma.

A látogatók minden alkalommal, amikor megmásszák a kanyargós lépcsőket és megérintik a homokkő falakat, a város egy apró része örökre megsemmisül. A Kincsesház egyes részei csupán 10 év alatt 40 mm-t vékonyodtak. A hatóságok számára a legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. kihívás megtalálni az egyensúlyt a turisztikai élmény és a múlt értékes emlékeinek megőrzése között.

Petra virtuális felfedezésA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. éhez kattintson az alábbi képre.

3


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!