Vad Kongó

Utazzon végig a világ második legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. vízhozamú folyóMagányos ház a Drina folyón. ja mentén, és ismerje meg AfrikaSzáz év után sikerült újra megörökíteni egy fekete párducot Afrikában. szívének lenyűgöző élővilágát! A Nat GeoA titokzatos Ázsia - Michael Yamashita fényképei. Wild VAD KONGÓ című kétrészes minisorozatában eget elsötétítő denevérrajok, az oxigént a levegőből nyerő tüdőshalak és kétmázsás gorillák közt törjük az utat a zambiai forrástól az atlanti-óceáni torkolat felé.

Vad Kongó

A 4700 kilométer hosszú Kongó a világ egyik legjelentősebb folyója: Afrikában csak a Nílus hosszabb nála, vízhozam tekintetében pedig “világbajnoki ezüstérmes” AmazonasNem legenda, valóban létezik a forrásban lévő folyó Amazóniában. mögött. Igazi jelentősége mindazonáltal nem a hosszában vagy a vízhozamában áll, hanem sokkal inkább az általa és mellékfolyói által öntözött-átszőtt terület ökológiai gazdagságában: a Kongó-medenceA Kongó-medence esőerdeje. a FöldLondon és New York is víz alá kerülne, ha elolvadnának a jégtakarók. második legnagyobb esőerdeje, melyben – nem kis részben a Kongónak köszönhetően – számtalan olyan növény Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. - és állatfaj él, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon.

Vad Kongó
Fotó: National GeographicA titokzatos Ázsia - Michael Yamashita fényképei.

A NatGeoIlyen egy dühös óriásteknős - a világ leglassabb üldözése. Wild kétrészes minisorozata a forrástól egészen torkolatig végigköveti a folyó útját, gyönyörű felvételek segítségével az általa átszelt mocsarak, lápvidékek és esőerdőA Kongó-medence esőerdeje. k élővilágát is elénk tárva. Lebilincselő utazásunk Zambia északi részén kezdődik, ahol az aprócska, még éppen hogy csak megszületett folyót Chambeshi néven ismerik a helyiek. A folyó ezen a vidéken hiába növeli a vízhozamát folyamatosan, hisz hamarosan beletorkollik az őt vize 90%-áCrater Lake - az Egyesült Államok legmélyebb és legtisztább tava. l megfosztó Bangweulu-mocsárba, amely mocsárvidék halHal-tornádó a tenger mélyén. állománya 50 ezer zambiai mindennapi betevőjét biztosítja.

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

A későbbi Kongó Luapula néven hagyja maga mögött a mocsarat, s ismét jelentéktelen, önmagát kereső folyócskaként kanyarog tovább a Kongói Demokratikus Köztársaság felé; hogy azután a régió trópusi esői által táplálva, a Boyoma-vízesést követően hajózhatóvá váljon és – immár Kongóként – a világ egyik leghatalmasabb folyamává nője ki magát. A két részes sorozat lebilincselő felvételeken mutatja be a Kongót és élővilágát.

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Az epizódok tartalmából:

Szörnyek folyója
A Kongó apró csermelyként látja meg a napvilágot Észak-Zambiában, hogy aztán erőben, vízhozamban és szélességben folyamatosan növekedve kanyarogjon tovább nyugat felé. És ahogy nő a Kongó, úgy nőnek a benne, belőle élő állatok is – például a világ egyik legnagyobb madaraként számon tartott rejtélyes papucscsőrű gólya, mely a Bangweulu-mocsár papírusznádasaiban vadászik halakra, madarakra, kígyóÉlő kígyót öklendezett vissza egy másik kígyó. kra és békákra.

Bemutató: 2014. január 21-én, kedden este 6-kor – NatGeo Wild5 érdekesség Indonéziáról.

papucscsoru-5

papucscsoru-7

King KongEzért halt ki a Gigantopithecus, a King Kongra emlékeztető hatalmas majom. birodalma
A Kongó egy veszélyes és zabolátlan folyó, környezete ezzel együtt számtalan csodálatos fajnak szolgál védelmező otthonául – például legközelebbi rokonainknak, a hominidáknak, mely rendszertani család négy faja közül három megtalálható ezekben a sűrű, járhatatlan erdőségekben.

Bemutató: 2014. január 28-án, kedden este 6-kor – NatGeo Wild

vad-kongo

vad-kongo-2

További információk a National Geographic weboldalán: National Geographic Channel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!