Útnak indították a NASA új exobolygó-vadász űrszondáját

A SpaceXMegvan a SpaceX első ügyfele a Hold körüli utazásra. Falcon 9-es típusú hordozórakétáján útnak indították Floridából az amerikai űrkutatási hivatal, a NASAHamarosan landol a Marson az InSight űrszonda - élőben követhetjük a műveletet. új exobolygó-vadász űrszondáját. A TESSTöbb száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet találtak. (Transiting Exoplanet Survey Satellite) fellövését eredetileg hétfőre tervezték, de végül további tesztek miatt helyi idő szerint szerdára halasztották a startot.

Forrás: NASA Television 

A kutatószondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. az úgynevezett tranzitmódszerrel fogja vizsgálni az egész égboltot. A TESS fedélzetén működő detektorok a csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át. Az új fotometriai űrszonda mérései alapján körülbelül 2-3 ezer exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüliHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. planéta felfedezésEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. ére számítanak a csillagászok a misszió első két évében.

Forrás: NASA/Kim Shiflett 

A nagyjából személyautó méretű űrszonda fedélzetén négy nagy láIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. szögű távcsövet helyeztek el. A négy távcsőbe eltérő irányú, de egymással szomszédos területekről érkezik a fény, és együtt 400-szor nagyobb területet észlelnek egyidejűleg, mint a KeplerLakható földek a láthatáron. űrszonda által eredetileg vizsgált égboltrészlet. Az űrszonda egy olyan bolygóLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. katalógus létrehozását teszi lehetővé, amely révén a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. ön és az űrben lévő többi teleszkóp sokkal részletesebben fog tudni vizsgálni egy-egy égitestet.

Forrás: NASA/W. Stenzel

“Olyan lesz, mint egy telefonkönyv, amelyben az ember kikeresheti, amire szüksége van. Nem csupán mennyiségi, hanem minőségi eredményről is beszélünk, ugyanis az általunk felfedezett bolygók elég fényesek és elég közel vannak a Földhöz ahhoz, hogy további vizsgálatokat végezzünk rajtuk” – mondta korábban Sara Seager, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa, a TESS projekt vezetője.

Forrás: MIT/NASA 

A felfedezett bolygók további tanulmányozásának kulcsszereplője valószínűleg a HubbleElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. űrteleszkóp utódjaként számon tartott James WebbElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. űrtávcső lesz, amely a tervek szerint 2020-ban kezdi meg működését. Az infravörös tartományban érzékelő eszköz – több egyéb funkciója mellett – képes lesz az exobolygóElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. k légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. ének tanulmányozására is, olyan gázok után kutatva, amelyek a földi értelemben vett élet jelenlétére utalhatnak.

Bill Chaplin, a nagy-britanniai Birminghami Egyetem asztroszeizmológusa szerint a TESS megfigyelései révén rengeteg plusz információt lehet majd megtudni a csillagokról. “Megállapíthatjuk a csillagok alapvető tulajdonságait. Meg fogjuk tudni mondani a tömegüket és a korukat. Képet alkothatunk arról, hogy milyen is egy csillag belseje. Tulajdonképpen olyan lesz, mintha ultrahangvizsgálatot végeznénk rajtuk” – fogalmazott a szakember.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!