Újonnan felfedezett égitest vezethet el a titokzatos kilencedik bolygóhoz

Hatalmas távolságra lévő törpebolygóEddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán. t fedeztek fel: a Goblin névre keresztelt égitest észlelése újraértelmezheti a NaprendszerÖsszeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel. határait. Az újonnan felfedezett törpebolygó átmérője a becslések szerint mindössze 300 kilométeres és egy nagyon megnyújtott körpályán kering.

Legközelebbi helyzetében 2,5-szer távolabb van a Naptól, mint a Plútó. LegtávolabbiKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. helyzetében pedig a Naprendszer legkülső peremére jut, csaknem 60-szor távolabb, mint a Plútó, így 40 ezer évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Keringési pályája 99 százalékában túlságosan halvány ahhoz, hogy látható legyen – olvasható a The Guardian honlapján.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science  

Az új törpebolygó hivatalos neve 2015 TG387. Ez a Sedna és a 2012 VP113 jelű égitest után a harmadik törpebolygó, amelyet a külső Naprendszerben találtak. Ez a régió, amelyet egykor hidegnek, sötétnek és üresnek tartottak, úgy tűnik, hogy egzotikus és extrém objektumok gyűjteményét rejti.

“Csak most kezdjük felfedezni, hogy milyen lehet a Naprendszer legkülső része, mi lehet odakint. Úgy véljük, törpebolygók ezrei lehetnek a távoli Naprendszerben. Most csak a jéghegy csúcsát látjuk” – mondta Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa, a kutatócsoport tagja.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science  

A három felfedezett törpebolygó pályájából úgy tűnik, hogy csoportosultak, ami arra utalhat, hogy egy nagy, ismeretlen objektumEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. terelte őket össze. A csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászoknak ez a kilencedik, szuperföldFagyos szuperföldet fedeztek fel a Föld szomszédságában. méretű bolygó létét sugallja.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science 

A csillagászok a kilencedik bolygó, egy lehetséges nagy tömegű planéta utáni kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. során fedezték fel a Goblint. A kilencedik bolygó a feltételezések szerint messze a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ben. A bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. t még nem látták közvetlenül, de a Goblin úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll, ami ismét megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezik a kilencedik bolygó.

Forrás: NASAMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. /Wikimedia Commons 

A felfedezést a nyolc méter lencseátmérőjű japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. Subaru teleszkóppal végezték, amely a szunnyadó hawaiiAkár évekig is eltarthat a Kilauea vulkán kitörése. Mauna Kea vulkánon működik. Ez a világ egyetlen teleszkópja, amely képes a Naprendszer külső régióiban felvételeket készíteni, miközben elég széles látómezővel rendelkezik.

Forrás: Donal Mountain/flickr

“Más nagy teleszkópok olyanok, mintha egy szívószálon néznénk át. Ezek olyan dolgok megfigyelésére alkalmasak, amelyekről már tudjuk, hogy ott vannak, de nem alkalmasak új dolgok felfedezésIsmét neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat észleltek. ére, mert látómezejük túl kicsi nagyobb területek befogására” – mondta Sheppard. A kutatók újabb megfigyeléseket végeznek novemberben abban a reményben, hogy felfedeznek még több égitestet, esetleg rábukkannak a megfoghatatlan kilencedik bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ra is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!