Újonnan felfedezett égitest vezethet el a titokzatos kilencedik bolygóhoz

Hatalmas távolságra lévő törpebolygóJég jelenlétére utalnak a Ceres törpebolygón észlelt nagy földcsuszamlások. t fedeztek fel: a Goblin névre keresztelt égitest észlelése újraértelmezheti a NaprendszerÖsszeütközhet a Tejútrendszer a Nagy Magellán-felhővel. határait. Az újonnan felfedezett törpebolygó átmérője a becslések szerint mindössze 300 kilométeres és egy nagyon megnyújtott körpályán kering.

Legközelebbi helyzetében 2,5-szer távolabb van a Naptól, mint a Plútó. LegtávolabbiKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. helyzetében pedig a Naprendszer legkülső peremére jut, csaknem 60-szor távolabb, mint a Plútó, így 40 ezer évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Keringési pályája 99 százalékában túlságosan halvány ahhoz, hogy látható legyen – olvasható a The Guardian honlapján.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science  

Az új törpebolygó hivatalos neve 2015 TG387. Ez a Sedna és a 2012 VP113 jelű égitest után a harmadik törpebolygó, amelyet a külső Naprendszerben találtak. Ez a régió, amelyet egykor hidegnek, sötétnek és üresnek tartottak, úgy tűnik, hogy egzotikus és extrém objektumok gyűjteményét rejti.

“Csak most kezdjük felfedezni, hogy milyen lehet a Naprendszer legkülső része, mi lehet odakint. Úgy véljük, törpebolygók ezrei lehetnek a távoli Naprendszerben. Most csak a jéghegy csúcsát látjuk” – mondta Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa, a kutatócsoport tagja.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science  

A három felfedezett törpebolygó pályájából úgy tűnik, hogy csoportosultak, ami arra utalhat, hogy egy nagy, ismeretlen objektumEddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén. terelte őket össze. A csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászoknak ez a kilencedik, szuperföldFagyos szuperföldet fedeztek fel a Föld szomszédságában. méretű bolygó létét sugallja.

Forrás: Roberto Molar Candanosa, Scott Sheppard/ Carnegie Institution for Science 

A csillagászok a kilencedik bolygó, egy lehetséges nagy tömegű planéta utáni kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. során fedezték fel a Goblint. A kilencedik bolygó a feltételezések szerint messze a Plútó mögött lehet a titokzatos Oort-felhőKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. ben. A bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. t még nem látták közvetlenül, de a Goblin úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll, ami ismét megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezik a kilencedik bolygó.

Forrás: NASAMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. /Wikimedia Commons 

A felfedezést a nyolc méter lencseátmérőjű japánHajmeresztő biztonsági gyakorlaton kell részt venniük a japán szuperexpressz karbantartóinak. Subaru teleszkóppal végezték, amely a szunnyadó hawaiiAkár évekig is eltarthat a Kilauea vulkán kitörése. Mauna Kea vulkánon működik. Ez a világ egyetlen teleszkópja, amely képes a Naprendszer külső régióiban felvételeket készíteni, miközben elég széles látómezővel rendelkezik.

Forrás: Donal Mountain/flickr

“Más nagy teleszkópok olyanok, mintha egy szívószálon néznénk át. Ezek olyan dolgok megfigyelésére alkalmasak, amelyekről már tudjuk, hogy ott vannak, de nem alkalmasak új dolgok felfedezésKülönleges múmiát rejt egy 150 éve üresnek hitt egyiptomi koporsó. ére, mert látómezejük túl kicsi nagyobb területek befogására” – mondta Sheppard. A kutatók újabb megfigyeléseket végeznek novemberben abban a reményben, hogy felfedeznek még több égitestet, esetleg rábukkannak a megfoghatatlan kilencedik bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. ra is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!