Új, rendkívül ellenálló szuperbaktériumot találtak

Antibiotikumoknak rendkívül ellenálló új rezisztenciagént tartalmazó szuperbaktériumot találtak emberekben és állatokban Kínában – közölték kínai és brit kutatók. Az mcr-1 nevű gén szinte az összes antibiotikummal szemben, még a leghatékonyabbak egyikének tartott kolisztinnel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat. Az antibiotikum-rezisztenciaSzegedi kutatók új módszert fejlesztenek ki az egyre komolyabb veszélyt jelentő antibiotikum-rezisztencia ellen. akkor alakul ki, amikor egy baktériumSzuperbaktériummal fertőzöttek a riói strandok. mutálódik, „hozzászokik” az általa okozott fertőzések kezelésére használt antibiotikumokhoz, vagyis rezisztens lesz velük szemben.

bakteriumA kép illusztráció (Forrás: Wikipedia)

A túlzott és helytelen antibiotikumEzerszer hatékonyabb antibiotikum fejlesztésével akarják felvenni a harcot a szuperbaktériumok ellen. -használat elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását. A felfedezést „aggasztónak” tartják a kutatók, akik az állattenyésztésben széles körben alkalmazott antibiotikumok, a polimixinek használatának azonnali korlátozására szólítottak fel. Ezen csoportba tartozik a kolisztin is. Kína838 méter magas felhőkarcoló 90 nap alatt - a kínai Sky City. a világ egyik legnagyobb felhasználója a kolisztin antibiotikumnak a mezőgazdaságban és az állatgyógyászatban. „A kolisztin alkalmazását a lehető leggyorsabban minimalizálni kell, és fel kell hagyni szükségtelen alkalmazásával” – hangoztatta Laura Piddock, az angliai Birminghami Egyetem mikrobiológusa.

A kutatók szerint az mcr-1 gén különösen könnyen terjed horizontális géntranszferrel a különböző baktériumtörzsek között, és ezért képes lehet járványGénszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak brit tudós. előidézésére. A Dél-kínai Egyetem kutatói sertések és baromfik rutinellenőrzései nyomán fedezték fel a rezisztenciagént.

csirke

A The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tesztelt állatok egyötödének, a vizsgált hús 20 százalékának és a térségbeli kórházakban vizsgált 1322 emberből 16-nak a baktériummintáiban fedezték fel a rezisztenciagént. Ha az mcr-1 gén világszerte elterjed, ami csak idő kérdése, elkerülhetetlenül vegyül más, antibiotikumoknak ellenálló génekkel. “Nagy valószínűséggel ez lesz az, amikor megkezdődik az antibiotikum utáni korszak” – hangoztatta Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem professzora, a kutatásAz érintés érzetét adó művégtagot fejlesztettek ki svájci kutatók. társszerzője.

antibiotikum

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!