Új feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

Új feketególya-pár foglalta el azt a bekamerázott fészket a Gemencben, ahol eddig a legidősebb ismert fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. fészkelt párjával. A fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólyaMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. , kedd reggel pedig megérkezett a tojó is. A pár azonnal nekilátott a fészekMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. rendbetételének, a szakemberek bíznak benne, hogy idén is sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének

A GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti ParkVáltozások lépnek életbe a Plitvicei-tavaknál, hogy a világörökségi listán maradhasson. , valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően már hatodik éve folyik tudományos megfigyelés Európa legnagyobbA világ talán legnagyobb csigájáról nehéz elhinni, hogy valóban létezik. ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár, TóbiásHazatért Tóbiás - megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe. és Sára költött, de úgy tűnik, hogy a mai nappal egy új korszak veszi kezdetét – írják.

Különleges, fekete hattyú Győrben. biás és Sára

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fiókaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat. A párt továbbra is várják az erdészek, ornitológusok, a nemzeti parkBetanított varjak szedik össze a szemetet egy franciaországi parkban. munkatársai és a több ezres rajongótábor.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőElkezdődött a szarvasbőgés a gemenci erdőben. gazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkameraKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókák fejlődését.

A felvételeket követő érdeklődők, szakemberek, kutatók csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének. Ezek az események hozzátartoznak a természetTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. rendjéhez, melybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért nem tervezték azt sem, hogy a madarak2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. megérkezése előtt helyreállítsák a fészket.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. faj egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.

A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!