Új feketególya-pár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

Új feketególya-pár foglalta el azt a bekamerázottMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. fészket a Gemencben, ahol eddig a legidősebb ismert fekete gólyaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. fészkelt párjával. A fészekhez még március 7-én érkezett egy fiatal hím gólyaElpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája. , kedd reggel pedig megérkezett a tojó is. A pár azonnal nekilátott a fészekMegérkezett az első fekete gólya a Gemenci erdőbe. rendbetételének, a szakemberek bíznak benne, hogy idén is sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

A pár azonnal nekilátott a fészek rendbetételének

A GemencKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. Zrt. finanszírozásával a Duna-DrávaÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. Nemzeti ParkGlacier Skywalk - üvegkilátó a gyönyörű Jasper Nemzeti Parkban. , valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően már hatodik éve folyik tudományos megfigyelés EurópaA struccnál háromszor nagyobb ősmadár fosszíliáira bukkantak a Krím-félszigetnél. legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár, TóbiásHazatért Tóbiás - megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe. és Sára költött, de úgy tűnik, hogy a mai nappal egy új korszak veszi kezdetét – írják.

Különleges, fekete hattyú Győrben. biás és Sára

Felmerült az a lehetőség is, hogy Tóbiás elvesztette a fiókaKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. kora óta viselt azonosító gyűrűjét, de a tapasztalt megfigyelők csőrének jellegzetes alakja alapján is azonosítani tudják a madarat. A párt továbbra is várják az erdészek, ornitológusok, a nemzeti parkZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. munkatársai és a több ezres rajongótábor.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem az erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. gazdaság és az együttműködő partnerek természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít. Minden évben több százezer alkalommal tekintették meg az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján a fészekkameraKirepült az első feketególya-fióka a bekamerázott fészekből. felvételeit. Az ország különböző pontjain, de a Felvidéken is vannak olyan iskolai osztályok, amelyek rendszeresen figyelik a gólyapár életét és a fiókákMind a négy fióka kikelt a tojásból a bekamerázott feketególya-fészekben. fejlődését.

A felvételeket követő érdeklődők, szakemberek, kutatók csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének. Ezek az események hozzátartoznak a természetA Yellowstone Nemzeti Park mészkőteraszai. rendjéhez, melybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért nem tervezték azt sem, hogy a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. megérkezése előtt helyreállítsák a fészket.

Magyarországon mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az ottani populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A védett fajNövekedett a fokozottan védett túzok magyarországi állománya. egyedei fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken vastag, közel vízszintes, villásan elágazó oldalág található.

A Gemencben az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek. Az erdőgazdaság a foglalt fészkek köré vont védőzónák kijelölésével, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti a madarak nyugalmát a költési időszakban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!