Tudósok megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot

Rendkívül jelentős áttörés következhet az elképesztő méreteket öltő műanyagszennyezésTöbb mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor. megfékezésében, miután tudósok egy csoportja olyanná alakított át egy enzimet, hogy az lebontsa a leggyakrabban használt műanyagok egyes fajtáit. A palackok gyártására használt PET (polietilén-tereftalát) több száz év alatt bomlik le, azonban a PETáznak nevezett enzim már néhány nap alatt elkezdi az “emésztését”. A felfedezésHáromezer éves erőd rejtőzött Törökország legnagyobb tavában. forradalmasíthatja az újrafelhasználást és a környezetvédelmet. Csak Nagy-Britanniában például évente 13 milliárd műanyagDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. palackot használnak fel, ám több mint 3 milliárdot nem hasznosítanak újra.

Forrás: : Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org
Forrás: David Jones

A Japánban felfedezett enzimet egy PET-faló baktériumHatékony vírus- és baktériumölő molekulákat találtak egy béka bőrváladékában. , az Ideonella sakaiensis állítja elő. A baktérium fő energiaforrása a PET. Két éve Szakai japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. kikötővárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. egy újrahasznosító telepén találták meg a tudósok műanyagevő baktériumot.

Ideonella sakaiensis (Forrás: Science)

“A PET-palackok csak az utóbbi ötven évben kerültek forgalomba ekkora mennyiségben, ami evolúciós szempontból nem túl hosszú idő arra, hogy egy baktérium emberi gyártású anyag fogyasztásához alkalmazkodjon” – mondta el a BBC-nek John McGeehan, a Portsmouthi Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője. Poliészterek, melyek közé a PET is tartozik, a természetben is előfordulnak, növényekNem az állatok az álcázás egyedüli mesterei - a növények is képesek hasonló trükkökre. leveleit védik. A baktériumok évmilliók alatt alakultak olyanná, hogy fogyasztani tudják – magyarázta McGeehan.

Átállásuk a PET-evésre mégis teljesen váratlanul érte a tudósokat, ezért egy brit és amerikai tudósokból álló kutatócsoport megvizsgálta, hogy fejlődött ki a műanyagbontó enzim. Először elkészítették az enzim 3D-modelljét. Észrevették, javítható a teljesítménye, ha a felszínéhez aminosavakat adnak. A változtatás váratlan változást okozott: az enzim sokkal gyorsabban kezdte bontani a műanyagot. A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy az enzim tovább is optimalizálható.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerzői most azon dolgoznak, hogy tovább javítsák az enzim teljesítményét, amíg ipari méretekben is képes lesz PET-et bontani.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!