Több milliárd eurót gyűjtöttek az óceánok védelmére

Több mint hatmilliárd euró gyűlt össze 112 ország állami- és magánkézből érkezett felajánlásai révén a Málta fővárosVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. ában, Vallettában megrendezett Our Ocean (A mi óceánunk) elnevezésű konferencián. Az összegyűlt pénzösszeg csaknem felét az Európai Unió 28 tagállama, valamint az Európai Fejlesztési Bank (EIB) ajánlotta fel. A konferencia célja az óceánok védelmét szolgáló projektek, úgy mint a műanyaghulladékok és az illegális halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászat elleni harc, valamint az éghajlatváltozás hatásainak tanulmányozására irányuló programok finanszírozása és megszervezése.

Forrás: Gary J. Wood/flickr.com

A tengerekHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. , óceánok szennyezettsége súlyos probléma: évente több mint 10 millió tonna hulladék kerül a nyílt vizekbe. Jelenleg a világ tengeri és part menti területeinek kevesebb mint 5 százaléka élvez törvényi védelmet.

Forrás: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission/NOAA

A 2014 óta rendszeresen megrendezett Our Ocean konferencia révén eddig mintegy 8,7 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az óceánok védelmére, és a résztvevők elhivatottságát jelzi, hogy a 2017-es év felajánlásai felülmúlták a szervezők várakozásait.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org 

Az anyagi hozzájáruláson túl a részt vevő országok ígéretet tettek rá, hogy több mint 2,5 millió négyzetkilométernyi tengeri terület védettségéről fognak gondoskodni a jövőben. Ezen kívül a világ öt vezető biztosítótársasága is jelezte, hogy a jövőben nem köt üzletet olyan hajóSzokatlanul sok jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira. kkal, amelyek érdekeltek az illegális, vagy nem szabályozott halászatban. A vállalások teljesítését a 2018-as konferencián fogják ellenőrizni Indonéziában.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!