Táblagéppel keresnek maguknak társat az emberszabású majmok egy holland állatkertben

Képernyőn választhatnak maguknak partnert az emberszabású majmokMajmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban. egy hollandiai állatkertben indult kísérletben, amelynek kezdeti eredményeit ígéretesnek tartják a szakemberek. Az apeldoorni Apenheul állatkertben élő nőstény bonobóknak és orangutánoknak tableten mutatnak fotókat fajbéli hímekről, majd figyelik és kiértékelik a reakcióikat, amelyek alapján megpróbálnak következtetni az érzelmeikre. A táblagépen látott fényképekre a főemlősök olykor közömbösen, máskor erős érzelmekkel, például agresszivitással reagálnak – jelentette be keddi közleményében az intézmény.

bonoboFotó: Wikipedia/ Kabir Bakie

A fotók megtekintése után a majmoknak meg kell nyomniuk egy gombot, a kutatók ennek alapján mérik a reakciójukat. Az első eredmények szerint a bonobók főleg olyan fotókra reagáltak, amelyek pozitív érzést kiváltó magatartást, például szexuális aktust vagy kurkászást ábrázoltak. A fotók megtekintése után a majmoknak meg kell nyomniuk egy gombot, a kutatók ennek alapján mérik a reakciójukat. Az első eredmények szerint a bonobók főleg olyan fotókra reagáltak, amelyek pozitív érzést kiváltó magatartást, például szexuális aktust vagy kurkászást ábrázoltak.

Fotó: Wikipedia/Eleifert

Az érintőképernyős partnerkeresést elkezdték két nőstény orangutánnal is, egyikükkel túlságosan is jól sikerült a kísérletCsimpánzok is képesek csapatmunkára. , a Samboja nevű állatnál olyan heves érzelmi kitörést váltott ki, hogy egyetlen ökölcsapással darabokra zúzta a képernyőt.

orangutan-3Fotó: Wikipedia/Julielangford

Az Apenheul főemlőspark kutatói szerint a majmok számára kidolgozott “párkereső applikáció” eredményesebbé teheti a tenyészprogramokat, mivel segítheti kiválasztani a megfelelő társat a szaporodáshoz. A nemzetközi tenyészprogramokban gyakran előfordul, hogy a messziről összehozott állatok nem párzanak, mert nem tetszenek meg egymásnak. Az előzetes szondázással megelőzhetők az ilyen meddő – és költséges – találkozások. Az állatoknak is rokonszenvet kell érezniük egymás iránt a párzáshoz – mondta szerdán az állatkert biológusa, Thomas Bionda.

Apenheul, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!