Színes, csíkos jéghegyek

A vízben úszó jéghegyekUjjaival készíti el gyönyörű, élethű alkotásait a művész. úgy jönnek létre, hogy a gleccserekről hatalmas jégtömbTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. ök törnek le. A jéghegyek GrönlandA jég birodalmának 9 csodálatos képződménye. vagy az AntarktiszHatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről. kontinentális jéghátáról gleccserek húzódnak a tengerAlga invázió a Sárga-tengeren. felé és abba kifelé tolódnak, mindaddig amíg a vízÉlet Mumbai hatalmas vízvezetékei mentén. felhajtó ereje kisebb-nagyobb jégdarabokat a gleccsernyelvekről le nem tör. A jégtakarók hatalmas, fagyott folyók, melyeket a hóesés táplál. Megállás nélkül haladnak a tenger felé. Ilyen többek között a kanadai Ayles-selfjégHatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről. , a Ross-selfjég az Antarktisznál, vagy a grönlandi Jakobshavn-gleccserA jég birodalmának 9 csodálatos képződménye. .

A színes jéghegyek keletkezésének körülményei még nem teljesen egyértelműek a kutatók számára, viszont az biztos, hogy ha a hó összefagyása során levegő marad a jégben, akkor fehér lesz, de ha kiszorul a levegő, akkor már kékes színben pompázik a jégLélegzetelállító képek hópelyhekről. . Ilyen kék jég a víz gyors fagyKristálytisztán fagyott be egy tó vize a Magas-Tátrában. ásával keletkezik, amikor a korábban megfagyott jég felszínének egy része felolvad, majd pedig újból megfagy. Az Antarktiszon folytatott megfigyelések folyamán kiderült, hogy ennél sokkal bonyolultabb mechanizmus során is létrejöhet kék jég.

Színes Csíkos jéghegyek

Nem csak kék, hanem zöld, barna és szürke foltok, csíkok, sávok is találhatók az úszó jéghegyeken. Ezek a színek valószínűleg a különböző szennyező anyagok és zárványok miatt jönnek létre. A zöld foltokkal tarkított jéghegyek például többek között az algáknak köszönhetik színüket. A barna csíkok valószínűleg akkor alakulnak ki, amikor a jéghegyHatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről. aljára tapadnak szerves állatok, például apró rákok. Fekete, sárga és barna lehet a jéghegy akkor, amikor valamilyen üledékes kőzetet tartalmaz, ez akkor kerül a jégtömegbe, amikor a szárazföldről a tengerbe, óceánba tartó úton felszedi a felszíni kőzeteket.
A következő fényképeket 2008-ban egy norvég tengerész, Oyvind Tangen készítette, amikor hajója 600 mérföldre hajózott Antarktisztól.

Színes Csíkos jéghegyek

Színes Csíkos jéghegyek

Színes Csíkos jéghegyek

Színes Csíkos jéghegyek

Színes Csíkos jéghegyek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!