Soha nem látott felvételek kerültek elő Jane Goodallról

Több mint százórányi, nyilvánosság előtt soha nem vetített felvétel került elő a National GeographicBemutatta 2016 legjobb fotóit a National Geographic. archívumából Jane GoodallJane Goodall a grizzlyk védettsége mellett kampányol. ról. Az ötven évvel ezelőtti felvételek betekintést engednek Goodall munkájába, és közvetlen közelről mutatják be, milyen volt a világhírű etológusHamarosan Magyarországra látogat Jane Goodall világhírű főemlőskutató. élete a csimpánzokSorsára hagyták az egykori laborartóriumi csimpánzokat egy libériai szigeten. közt.

Gombe, Tanzánia (National Geographic Creative/ Hugo van Lawick)

„Ezek a felvételek többet mondanak ezer szónál. Életem legszebb időszakába repít vissza a film” – mondta megilletődve Jane Goodall, mikor végignézte a dokumentumfilmet, mely többségében azokból a felvételekből készült, amiket korábbi férje, Hugo van Lawick rögzített 1964-ben Afrikában. A régi 16 mm-es szalagokat az Oscar- és Emmy-díjra jelölt rendező, Brett Morgen vette gondozásba, és egy lenyűgöző, sok szempontból egyedülálló portréLetartóztatták a világszerte ismert afgán lányt. t készített belőlük a világhírű természetvédőről.

Morgen 1960-ban indítja a Goodall-sztorit, amikor a 26 éves brit nő megérkezik Tanzánia egyik eldugott szegletébe, hogy a csimpánzokat tanulmányozza. Bár Goodallnak akkor még se papírja, se tapasztalata nem volt arról, hogy miként kell vadon élő állatokat megfigyelni, újszerű módszerei és az élővilág iránti szeretete pótolta hiányosságait, és gyorsan elismerté vált ezen a tudományterületen. Türelmének köszönhetően lassan elnyerte a csimpánzok bizalmát, és meglepve tapasztalta, hogy rendkívül intelligens és szociális állatok, akiktől még az eszközhasználat sem áll távol, ha élelemgyűjtésről van szó.

(National Geographic Creative/ Hugo van Lawick)

„Ez a kutatásKínában kutatja őseink történetét David Attenborough!. minden túlzás nélkül megváltoztatta az életem. Sok hasonlóságot és különbözőséget találtam a majmok és az emberekHíres emberek és politikusok fiatalkori képei, amikor még nem voltak ismertek. viselkedésében, és a csimpánzokkal való együttélés nemcsak abban segített, hogy őket megismerjem, hanem abban is, hogy mélyebben elgondolkozzam azon, mi kik vagyunk” – mondta Jane Goodall.

(National Geographic Creative/ Hugo van Lawick)

Az 1960-as évek elején a holland természetfilmes, Hugo van Lawick a National Geographic megbízásából a Gombe Nemzeti Parkba utazott, hogy felvételeket készítsen a csimpánzokat tanulmányozó Goodallról. A közös munka során egymásba szerettek, hamarosan összeházasodtak, majd még évekig éltek Afrikában. A filmes által rögzített képsorok jelentős része a National Geographic archívumába került, ahonnan most számos megható, személyes hangvételű felvétel került elő. Lawick korabeli filmfelvételei, valamint a Jane Goodall Intézet és a család által rendelkezésére bocsátott videók segítségével készült el a JANE című dokumentumfilm, amely a nézők és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta: az alkotás 28 filmes díjat nyert az elmúlt félévben.

A JANE című filmet hazánkban is műsorára tűzi a National Geographic, mely 2018. április 1-én, vasárnap 18 órakor lesz látható.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!