Ritkaságnak számító takinborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

A világ állatkertjeiben is ritkaságnak számító mishmi takinKülönleges patások, mishmi takinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. (Budorcas taxicolor taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. Az általában barnás-sárgásbarnás színű, patásKülönleges patások, mishmi takinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb, megjelenésük inkább egy kis termetű szarvasmarháéra emlékeztet. Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, a négy alfajnak összesen négyszáz egyede él állatparkokban. Nyíregyházán a most született utóddal együtt négy mishmi takinElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. él – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.

MTI fotó: Balázs Attila

A kis takin 220 nap vemhesség után jött a világra, pár órával a születése után már lábra is állt. A jelenleg háromhetes bikát anyja naponta többször szoptatja. A borjú születése igazi szakmai szenzáció, hiszen Magyarországon eddig még nem született ilyen faj. A park takin bikája 2009-ben érkezett Németországból az Európai Törzskönyvi Program keretében, a két nőstény pedig 2014-ig egy franciaországi állatkertben élt.

MTI fotó: Balázs Attila

A takinok négy alfaja – aranyÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. , mishmi, szecsuáni és bhutáni – a HimalájaElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. keleti vidékén, IndiaTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. , MianmarÚszó kertek és lábbal evező halászok - lenyűgöző drónvideón csodálhatjuk meg Mianmar különleges tavát. , KínaLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. és Bhután területén él változatos élőhelyeken. A nyíregyházi parkban látható mishmi takin az indiai Arunachal Pradesh államban, Mianmar északi részén, illetve TibetElőször köszöntött be a nyár Tibet fővárosában. délkeleti részén és Kína Jünnan tartományának északnyugati területin őshonos, becsült állományuk mindössze 3500 állat. Az ivarérett állatokat nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. A természetben a hegyvidéki élőhelyeket kedvelik, az erdőTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. s völgyek aljáÚszó kertek és lábbal evező halászok - lenyűgöző drónvideón csodálhatjuk meg Mianmar különleges tavát. l és a bambuszligetektől egészen a sziklás, havasi legelőkig, elsősorban 1000 méter tengerszint feletti magasságtól akár a 3300 méteres magasságig.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Táplálékuk különféle növényekből áll. A fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el. A hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. ellen vastag bundájuk védi őket, különlegesIdén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése. orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. A természetben csordákban élnek, melyek zömmel nőstényekből és ivaréretlen hímekből állnak, a felnőtt bikák többnyire magányos életmódot folytatnak. Mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) pedig törzskönyvi program keretében szaporítja a ritkaHóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe. állatokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!