Ritkaságnak számító takinborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

A világ állatkertjeiben is ritkaságnak számító mishmi takinKülönleges patások, mishmi takinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. (Budorcas taxicolor taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. Az általában barnás-sárgásbarnás színű, patásKülönleges patások, mishmi takinok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb, megjelenésük inkább egy kis termetű szarvasmarháéra emlékeztet. Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, a négy alfajnak összesen négyszáz egyede él állatparkokban. Nyíregyházán a most született utóddal együtt négy mishmi takinElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. él – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.

MTI fotó: Balázs Attila

A kis takin 220 nap vemhesség után jött a világra, pár órával a születése után már lábra is állt. A jelenleg háromhetes bikát anyja naponta többször szoptatja. A borjú születése igazi szakmai szenzáció, hiszen Magyarországon eddig még nem született ilyen faj. A park takin bikája 2009-ben érkezett Németországból az Európai Törzskönyvi Program keretében, a két nőstény pedig 2014-ig egy franciaországi állatkertben élt.

MTI fotó: Balázs Attila

A takinok négy alfaja – aranyÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. , mishmi, szecsuáni és bhutáni – a HimalájaElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. keleti vidékén, IndiaTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. , MianmarÚszó kertek és lábbal evező halászok - lenyűgöző drónvideón csodálhatjuk meg Mianmar különleges tavát. , KínaHegyekben állnak Kínában a roncsbiciklik. és Bhután területén él változatos élőhelyeken. A nyíregyházi parkban látható mishmi takin az indiai Arunachal Pradesh államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Kína Jünnan tartományának északnyugati területin őshonos, becsült állományuk mindössze 3500 állat. Az ivarérett állatokat nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. A természetben a hegyvidéki élőhelyeket kedvelik, az erdőTöbb száz éves természetes hidak ívelnek át a folyók felett az indiai Khasi-hegyekben. s völgyek aljáÚszó kertek és lábbal evező halászok - lenyűgöző drónvideón csodálhatjuk meg Mianmar különleges tavát. l és a bambuszligetektől egészen a sziklás, havasi legelőkig, elsősorban 1000 méter tengerszint feletti magasságtól akár a 3300 méteres magasságig.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Táplálékuk különféle növényekből áll. A fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el. A hidegSokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. ellen vastag bundájuk védi őket, különlegesIdén is látványos tűzzuhataggá változott a Yosemite vízesése. orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. A természetben csordákban élnek, melyek zömmel nőstényekből és ivaréretlen hímekből állnak, a felnőtt bikák többnyire magányos életmódot folytatnak. Mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászatMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. és az erdőirtások miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) pedig törzskönyvi program keretében szaporítja a ritkaHóbaglyok érkeztek a Debreceni Állatkertbe. állatokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!