Ritkaságnak számító takinborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

A világ állatkertjeiben is ritkaságnak számító mishmi takinElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. (Budorcas taxicolor taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. Az általában barnás-sárgásbarnás színű, patás takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb, megjelenésük inkább egy kis termetű szarvasmarháéra emlékeztet. Állatkertekben igazi ritkaságnak számítanak, a négy alfajnak összesen négyszáz egyede él állatparkokban. Nyíregyházán a most született utóddal együtt négy mishmi takin él – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivője.

MTI fotó: Balázs Attila

A kis takin 220 napÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. vemhesség után jött a világra, pár órával a születése után már lábra is állt. A jelenleg háromhetes bikát anyja naponta többször szoptatja. A borjú születése igazi szakmai szenzáció, hiszen Magyarországon eddig még nem született ilyen faj. A park takin bikája 2009-ben érkezett Németországból az Európai Törzskönyvi Program keretében, a két nőstény pedig 2014-ig egy franciaországi állatkertben élt.

MTI fotó: Balázs Attila

A takinok négy alfaja – aranyÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. , mishmi, szecsuáni és bhutáni – a HimalájaElőször látható szecsuáni takin a budapesti állatkertben. keleti vidékén, IndiaFejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét indiai sebészek. , MianmarAz egyensúlyozó Arany-szikla. , KínaÍgy szállítják az óriási szélturbina lapátokat a kanyargós hegyi utakon - videó. és Bhután területén él változatos élőhelyeken. A nyíregyházi parkban látható mishmi takin az indiai Arunachal Pradesh államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Kína Jünnan tartományának északnyugati területin őshonos, becsült állományuk mindössze 3500 állat. Az ivarérett állatokat nagy fej jellemzi, különösen meghatározó fejükön a kissé ívelt orrhát. Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. A természetben a hegyvidéki élőhelyeket kedvelik, az erdőElképesztő világrekord - fél nap alatt 66 millió fát ültettek el Indiában. s völgyek aljáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l és a bambuszligetektől egészen a sziklás, havasi legelőkig, elsősorban 1000 méter tengerszint feletti magasságtól akár a 3300 méteres magasságig.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Táplálékuk különféle növényekből áll. A fás szárú növények magasabban lévő hajtásait két lábra ágaskodva érik el. A hideg ellen vastag bundájuk védi őket, különlegesKülönleges nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc ikrei. orruk pedig előmelegíti a belélegzendő levegőt. A természetben csordákban élnek, melyek zömmel nőstényekből és ivaréretlen hímekből állnak, a felnőtt bikák többnyire magányos életmódot folytatnak. Mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászatMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. és az erdőirtások miatt, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége (EAZA) pedig törzskönyvi program keretében szaporítja a ritkaRendkívül ritka fehér zsiráfokat figyeltek meg Kenyában. állatokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!