Ritka állatfajok népesítik be Csernobil térségét

Európában ritkaságszámba menő állatok, medvékFekete medvék kóborolnak az erdőtűz sújtotta kanadai városban. , farkasokA farkasok sokkal együttműködőbbek egymással, mint a kutyák. , hiúzok és jávorszarvasok népesítik be a csernobili atomkatasztrófaPáratlan drónvideó a katasztrófa sújtotta Pripjatyról és Csernobilról. után harminc évvel az egykori atomerőmű körüli térséget.

Csernobil állatok

Harminc éve, 1986. április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége a volt Szovjetunió területén, az ukrajnai CsernobilMegnyitották a látogatók előtt a csernobili atomerőmű négyes reaktorblokkjának irányítótermét. ban. A Kijevtől 110, Csernobil városKísértetvárosok világszerte. ától 18 kilométerre északra, PripjatyPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. város mellett létesített Lenin atomerőmű négyes reaktorát két robbanásPripjaty - Ukrajna szellemvárosa. vetette szét, majd nukleáris olvadásVeszélyes, rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel a grönlandi jég olvadása. következett be.

Az erőmű harminc kilométeres körzetében élő mintegy 130 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, közülük sokan megbetegedtek a sugárszennyezés hatására. A balesetAmikor atombomba hullott Dél-Karolinára. a természetet is súlyosan érintette: tíz négyzetkilométernyi fenyőerdő halt ki, számos madárfaj, rágcsáló és rovar tűnt el. A továbbra is erős radioaktívÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. terheltség ellenére az állatok száma és a faji sokszínűség folyamatosan növekszik. “Amikor elmentek az emberekA beszélgetés halála - a mobiltelefonok káros társadalomformáló szerepe. , visszatért a természetLélegzetelállító kristálybarlang Mexikóban. ” – mondta Denisz Visnevszkij biológus, aki a sérült reaktor körüli lezárt területen dolgozik.

A tudós szerint a radioaktivitás nem múlik és érezteti negatív hatásait. A régióban élő állatok például kevesebb utódot hoznak a világra és korábban is pusztulnak el. “Ezek a negatív hatások azonban nem annyira jelentősek, mint az a tény, hogy az ember már nem avatkozik közbe” – véli a kutató.

Csernobil állatok

A tiltott területet a katonaság ellenőrzi, hivatalosan senki sem élhet ott. Háromszáz, többnyire idős egykori lakó ennek ellenére visszatért otthonába. A természetet viszont úgy tűnik, nem zavarja ez a néhány ember: a kihalt helyén új, egészségesebb erdő nőtt, olyan ritkává vált őshonos állatok tértek vissza, mint a például a hiúz. Csak azok a fajok tűntek el teljesen, amelyek főleg a szántóföldekről vagy az emberek szemetéből válogatva táplálkoztak, például a gólyák, a verebek és a galambok.

Csernobil állatok

A csernobili térség egykori szántóföldjein ugyanakkor mintegy száz, egyébként kihalástól fenyegetett ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló) vágtáz: egy csapatnyi ló leszármazottai, melyeket 1990-ben egy kísérletMegdöbbentő videó - mi történik ha egy szegény és egy jól öltözött kislány szorul segítségre?. keretében telepítettek a tiltott zónába. A faj láthatóan megvetette lábát a sugárfertőzött területen.

Csernobil állatok

Visnevszkij ugyan a “természet reneszánszáról” beszél, más tudósok kevésbé euforikusan vélekednek a helyzetről. “Bizonyos állatok természetesen elterjednek azokon a területeken, amelyek elszigetelődnek. Ez azonban nem terelheti el a figyelmet a sugárzásÍgy borította be Európát a csernobili atomfelhő. végzetes következményeiről, hiszen az még a kakukk hangjára is hatással van” – fogalmazott Tim Mousseau biokutató, aki csoportjával évek óta vizsgálja a csernobili biodiverzitást, újabban pedig a japánA világ legészakibb koralljait is utolérte a fehéredés. Fukushimában is dolgozik.

Visnevszkij azonban bizakodó: úgy véli, hogy ha az erdő egyszer elterjed az elhagyott vidéken, tovább színesedhet az állat- és növényvilág. “Valószínűleg ezek az állatok az egyetlen pozitív következményei ennek a szörnyű tragédiának” – mondta a tudós.

Csernobil állatok

Csernobil állatok

Csernobil állatok

Csernobil állatok

Csernobil állatok

Csernobil állatok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!