Rendszeressé válhat a jéghegyek leválása a chilei gleccsereken

Két újabb méretes jéghegyMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. vált le az elmúlt hetekben a ChileChile elhagyatott bányavárosai. déli részén lévő Grey-gleccserről – közölték kutatók, akik szerint könnyen lehet, hogy a jelenség rendszeressé válik a térségben. Az első jégtömbTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. február 20-án, a második március 7-én szakadt le a patagóniai Torres del PaineTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. Nemzeti Parkban található gleccserről, amelyről legutóbb 2017 novemberében vált le egy csaknem 350 méter hosszú és 380 méter széles, kék-fehér jéghegy.

Forrás: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

A park munkatársai akkor elmondták, hogy ekkora jégtömbök csak nagyon ritkán szakadnak le a gleccserről. A 2017-es esetet megelőzően utoljára az 1990-es évek elején dokumentáltak ekkora jégborjadzást. A kutatók szerint a jelenség most az emelkedő hőmérséklet miatt válik egyre gyakoribbá. A Chilei Antarktiszi Kutatóintézet (INACH) munkatársaként dolgozó Ricardo Jana szerint több adatra van szükség a gleccserA jég birodalmának 9 csodálatos képződménye. stabilitásának felméréséhez.

A szakember szerint napok óta átlag feletti a hőmérséklet a térségben, mindez intenzív esőMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. zéssel és a gleccserlagúna vízszintjének megemelkedésével párosul, ami mind magyarázatot adhat a jéghegyek leválására. Az INACH és egyéb chilei intézmények kutatói, valamint német és brazil kollégáik 2015 óta tanulmányozzák a Grey-gleccsert egy nemzetközi együttműködési program keretében.

Forrás: Darien and Neil/flickr/Wikimedia Commons 

A Torres del Paine Chile legnépszerűbb idegenforgalmi célpontjai közé tartozik, világszerte híres csodás hegyvidéki panorámájáról, gleccsereiről és különlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. élővilágáról.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!