Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát

A napsütéses meleg időnek köszönhetően elkezdődött a kérészekRendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin. rajzása a TiszaTöbb mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza egy kilométeres szakaszán. alsó szakaszán, a napnyugta előtti órákban SzegedVirágzik az indiai lótusz a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. és az országhatár közötti részen több helyen is megfigyelhetők a tiszavirágok (Polingenia longicauda).

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A kérész lárvái a nőstények által lerakott petékből fejlődnek ki a mederfenéken. A kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába és a víz felé nyitott vájatban élnek három évig egymáshoz közel, tíz-százezres egyedszámú telepeken. Három év után június elején a lárvák előbújnak üregükből és a víz felszínére emelkednek. A rajzás időpontja függ a vízhőmérséklettől, a napos órák számáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A vízből kibúvó lárvák leginkább a partról benyúló faA Redwood Nemzeti Park óriásai. ágakon, a vízben álló stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 

A tiszavirágKezdődik a látványos tiszavirágzás. a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéi rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. A rovarokat már a vájatok szájánál békák várják, de lesben állnak a ragadozó halak és a madarak sem akarnak kimaradni a lakomából.

Fotó:  Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja a mintegy hétezer petéjét.A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom előtt még egész Európában előfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetők meg. A faj védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. , állományát a vízszennyezésTöbb mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza egy kilométeres szakaszán. mellett veszélyezteti a folyóÚjraéledt az Ó-Dráva holtág - éveken át zajló beruházást valósítottak meg a különleges élővilág megőrzéséért. meder kikövezése is.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság – a társhatóságokkal együttműködve – a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködik a kérészek biztonsága felett az idén korábban kezdődő tiszavirágzásKezdődik a látványos tiszavirágzás. idején. A rendőrkapitányság munkatársai a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együtt folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a területet. A természetA világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre a gyönyörű Cook-szigeteknél. védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges a gyűjtéséhez, a befogásához, az elejtéséhez és a birtokban tartásához is – hívták fel a figyelmet.

A védett rovar egyedének elpusztítója szabálysértést követ el, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

MTI fotó: Bugány János


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!