Pusztító természeti csapásokat hozhat az idei El Nino

Az idei El Niño olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható amelyek az 1997-98-as rekordQingdao Haiwan híd - a világ leghosszabb tengeri hídja. évben pusztítottak (például a kaliforniai földcsuszamlások és az ausztrál bozóttüzek) – közölte az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAAAz eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel az Egyesült Államok. ) Klíma-előrejelzési Központja. Az El Niño ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tenger80 helyett 300 millió embert sodor veszélybe a tenger vízszintjének emelkedése. áramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, akkor eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygóAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. n megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.

El Nino

El Nino

El Nino

A NOAA szerint az idei El Niño “jelentős és erősödik”. A szakemberek szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015-2016 telén áthatol az északi féltekére, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tart még. Az 1997-98-as, 2,3-as fokozatú El Niño becslések szerint 23 ezer ember halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. álát okozta és 54 milliárd dolláros károkat okozott. Az Egyesült Államokban pusztító áradásokat hozott; KaliforniaMegfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”. 35 megyéjében, ahol most katasztrofális aszályTöbb tízmillió fát fenyeget pusztulással a kaliforniai aszály. pusztít, áradás és fölcsuszamlás miatt hirdettek ki szükségállapotot. Indonéziában a természeti jelenség súlyos szárazságot, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában pedig tűzvészeket okozott. Az idei még csak 1-es fokozatú, de folyamatosan erősödik és elérheti a 2-es szintet is, és ezzel az egyik legerősebb lehet azóta, hogy a jelenséget 1950-ben elkezdték megfigyelni.

El Nino

El Nino

Az El Niño világszerte felmelegedést okoz – 1998 rekordév volt és 2015 is csaknem bizonyosan az eddigi legforróbb év lesz. Az előrejelzések szerint Dél-AmerikaFagyhalál fenyegeti a cápákat az Egyesült Államok keleti partvidékén. tengerparti vidékein 6-9 hónapon át erős esőÖkölnyi jégdarabok rombolták szét a nagyvárost. zés és áradás várható, Indonéziában és Ausztráliában pedig ismét szárazságIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. jön. Klímaszakértők szerint a globális felmelegedés80 helyett 300 millió embert sodor veszélybe a tenger vízszintjének emelkedése. tovább erősíti a természeti jelenséget. Az El NinoIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. eddig a legpusztítóbb 1997-1998-ban, 1982-83-ban és 1972-73-ban volt.

El Nino

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!