Pont du Gard – római kori vízvezeték

Cimkék: , , , ,

A Pont du Gard római kori vízvezeték Franciaországban, Remoulins mellett, Gard megyében található. A háromszintes Pont du Gard 49 méter magas. A legalsó szinten út vezet át, a legfelső szint tetején van a vízvezeték. Az alsó szint 142 méter hosszú, 6 méter széles, 22 méter magas, a középső szint 242 méter hosszú, 4 méter széles, 20 méter magas, a felső szint pedig 275 méter hosszú, 3 méter széles, 7 méter magas. A Pont du Gard feltehetően 19 körül épült, Marcus Vipsanius Agrippának tulajdonítják. Úgy tartják, hogy az építkezés három évig tartott és 800-1000 ember dolgozott rajta. Az építmény a Gard folyó völgyén keresztül szállította a vizet az Uzès melletti forrásokból, Nemausus római városba (Nimes) vezetett.

Pont du Gard

Pont du Gard

A 4. századtól kezdve a karbantartást elhanyagolták. A 9. században már használhatatlan volt. Ennek ellenére, a Pont du Gard nagyobbik része érintetlen maradt. A középkortól a 18. századig a vízvezetéket közönséges hídként használták. A vízvezetéket, amely ekkorra már kiemelt látványosságnak számított. Ma a Pont du Gard egyike az öt leglátogatottabb francia látványosságnak, a vízvezetéken azonban már nem lehet végigsétálni.

Pont du Gard

Pont du Gard

Pont du Gard

Pont du Gard


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!